Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 879850

Koncentracija laktata kao pokazatelj kondicije konja


Gregić, Maja; Baban, Mirjana; Bobić, Tina; Mijić, Pero; Antunović, Boris; Potočnik, Klemen; Gantner, Vesna
Koncentracija laktata kao pokazatelj kondicije konja // 10. International scientific/professional conference Agriculture in Nature and environment Protection / Prof.dr. Pero Mijić ; Izv.prof.dr. Ljubica Ranogajec (ur.).
Osijek: Glas Slavonije d.d., Osijek, 2017. str. 55-58 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Koncentracija laktata kao pokazatelj kondicije konja
(The concentration of lactate as an indicator of horses condition)

Autori
Gregić, Maja ; Baban, Mirjana ; Bobić, Tina ; Mijić, Pero ; Antunović, Boris ; Potočnik, Klemen ; Gantner, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
10. International scientific/professional conference Agriculture in Nature and environment Protection / Prof.dr. Pero Mijić ; Izv.prof.dr. Ljubica Ranogajec - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2017, 55-58

Skup
10. International scientific/professional conference Agriculture in Nature and environment Protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 05-07.06.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kondicija ; sportski konj ; trening ; laktat u slini
(Fitness ; sports horse ; training ; lactate in saliva)

Sažetak
Cilj rada bio je prikazati promjene stanja sportske kondicije konja na početku i na kraju natjecateljske sezone određivanjem koncentracije laktata u slini. Laktat, najčešće analiziran iz krvi, vodeći je indikator procjene sportske kondicije konja. Zbog ekonomski vrijednih grla traže se neinvazivne metode u što bržem i jednostavnijem obujmu testiranja. Na temelju dobivenih rezultata istraživanja na početku (svibanj) i na kraju (rujan) natjecateljske sezone, smanjenje koncentracije laktata u slini od 7% evidentirano je na kraju natjecateljske sezone. Odmorni konji (60., 30. i 15. minuta prije treninga) imali su za 15% manju koncentraciju laktata u slini u rujnu, u odnosu na svibanj. Usporedbom istih razdoblja prije i nakon treninga (60., 30. i 15. minute) utvrđena je veća razlika u promjeni koncentracije laktata u slini konja tijekom svibnja. Ta razlika u svibnju (0, 15 mmol/l) gotovo je za 47% veća u odnosu na rujan (0, 08 mmol/l). U promatranom periodu najveće razlike u koncentraciji laktata u slini bile su 0, 16 mmol/l utvrđene 60 minuta prije treninga konja, a najmanje 5 minuta nakon treninga (0, 01 mmol/l) Količina laktata u slini može koristiti prilikom procijene sportske kondicije konja. Kako bi rezultati bili primjenjivi, bitno je uspoređivati konje ili skupine konja pod istim opterećenjem. Za ostvarivanje pouzdanijeg rezultata o stanju kondicije praćenog konja, potrebno je višekratno uzorkovanje u fazi odmora i oporavka konja od rada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiotehnologijaPOVEZANOST RADA