Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Split : tri zvjezdice / Fotografije Duške Boban (CROSBI ID 780611)

Druge vrste radova | katalog

Kalčić, Silva Split : tri zvjezdice / Fotografije Duške Boban // Izložba, Salon Galić, HULU Split, 29.05.-10.06.2017.. 2017.

Podaci o odgovornosti

Kalčić, Silva

hrvatski

Split : tri zvjezdice / Fotografije Duške Boban

Od društva (kontrolirano) zapuštane, (u kolektivnoj svijesti) zaboravljene, oduzete (Vila Dalmacija – zatvoren, odnosno omeđen prostor ; Dalmacijavino – zatvoreno, ispražnjeno od radnika ; kompleks Koteksa, uključivo javni prostor na terasastim nivoima, sublimat javnih trgova i ulica – uglavnom nedovoljno/neprimjereno korišten, u potrazi za novim sadržajima, u krizi smisla funkcije izazvane nevidljivim društvenim promjenama). U odricanju od “društva”, ili odricanju „društva“ od nje (arhitektonske baštine 20. stoljeća) ne možemo, ipak, ne uočiti društvenu gestu. Vila Dalmacija, Dalmacijavino, Koteks-Gripe u tom su smislu prostori tišine, u značenju prestanka (govora). Tišina, međutim, završava stjecanjem prava na govor. Prema Juhaniju Pallasmaa, središnja tema arhitektonske teorije moderne bilo je ukazati na prostorno-vremenski kontinuitet. Na arhitekturu se gledalo kao na prikaz slike svijeta i izraz prostorno- vremenske strukture, koja pripada fizičkoj i empirijskoj realnosti. Prostorno-vremenska dimenzija bila je središnja točka u cjelokupnom razmišljanju i svim aktivnostima čovječanstva, od skrivene geometrije jezika pa do oblika produkcije i politike. Danas, može li arhitektura sama postaviti društvene i kulturne ciljeve? Može li toliko biti ukorijenjena u kulturi da može stvoriti doživljaj mjesta i identiteta?

fotografija ; produkcija javnog prostora ; kulturne politike ; brendiranje grada

nije evidentirano

engleski

Split : three stars / Photographies by Duška Boban

nije evidentirano

photography ; production of public space ; cultural politics ; town branding

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Izložba, Salon Galić, HULU Split, 29.05.-10.06.2017.

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arhitektura i urbanizam, Sociologija, Znanost o umjetnosti