Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 879215

Narativi o profesionalnoj socijalizaciji mladih znanstvenika


Narativi o profesionalnoj socijalizaciji mladih znanstvenika / Ledić, Jasminka ; Brajdić Vuković, Marija (ur.). Rijeka: Filozofski fakultet u Rijeci, 2017 (monografija)


CROSBI ID: 879215 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Narativi o profesionalnoj socijalizaciji mladih znanstvenika
(Narratives on professional socialization of junior researchers)

Urednik/ci
Ledić, Jasminka ; Brajdić Vuković, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Filozofski fakultet u Rijeci

Grad
Rijeka

Godina
2017

Stranica
214

ISBN
978-953-7975-56-2

Ključne riječi
profesionalna socijalizacija, mladi znanstvenici, kompetencije akademske profesije
(professional socialization, young academics, competencies of academic profession)

Sažetak
Ova monografija treća je znanstvena knjiga koja prikazuje rezultate istraživanja u projektu APROFRAME, pri čemu se ova knjiga fokusira isključivo na rezultate kvalitativnog istraživanja. S obzirom na to da je projekt APROFRAME bio dinamički i razvojno planiran, rezultati prvog istraživanja predstavljali su polazište za defi niranje drugog istraživanja. Rezultati prvog istraživanja dijelom su se pokazali očekivanima te u skladu s nalazima prethodnih istraživanja, ali su zahtijevali i daljnja promišljanja i nova istraživanja. U tom se kontekstu posebno interesantnima pokazala skupina mladih znanstvenika čiji su se odgovori o vlastitim samoprocjenama važnosti i ovladanosti kompetencijama akademske profesije pokazali statistički značajno različitima u odnosu na ispitanike u znanstveno-nastavnim zvanjima. Osim toga, u njihovim se samoprocjenama mogla detektirati i određena razina kontradiktornosti, donekle teško spojiva sa situacijom koju poznajemo „s terena”, budući da i sami, kao akademski djelatnici, svakodnevno svjedočimo o situacijama koje smo istraživali. S obzirom na to da skupina mladih znanstvenika pripada izrazito važnom segmentu akademske profesije, drugo se istraživanje u projektu APROFRAME usmjerilo upravo na njih. Drugim smo istraživačkim ciljem željeli opisati i objasniti proces profesionalne socijalizacije mladih znanstvenika u sustav visokoga obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj. Postavljajući takav cilj, željeli smo objasniti i razumjeti rezultate prethodnog istraživanja, uvjeriti se da su samoprocjene mladih znanstvenika utemeljene ili uvidjeti da postoji raskorak između samoprocjena njihovih kompetencija u prethodnom istraživanju i procesa profesionalne socijalizacije koji bi nam trebao objasniti na koji ih način mladi znanstvenici usvajaju. Drugim riječima, željeli smo postići što vjerodostojniji prikaz procesa i stanja u akademskoj profesiji. Knjiga se – uz prvo uvodno poglavlje koje opisuje teorijsko i metodološko polazište prove denog istraživanja – sastoji od pet poglavlja koja se temelje na analizi rezultata. Zamišljeno je da svako od poglavlja funkcionira i neovisno kao samostalna cjelina te se, iz tog razloga, neka od objašnjenja o korištenoj metodologiji i općem teorijskom okviru mogu ponavljati. Osim trećeg poglavlja koje se temelji na narativnoj analizi, sve ostale opisane analize napravljene su iz fenomenološkog polazišta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-2004 - Kompetencijski profil akademske profesije: između novih zahtjeva i mogućnosti (APROFRAME) (Ledić, Jasminka, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Rijeka,
Fakultet hrvatskih studija, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Brajdić Vuković (urednik)

Avatar Url Jasminka Ledić (urednik)

Citiraj ovu publikaciju:

Narativi o profesionalnoj socijalizaciji mladih znanstvenika / Ledić, Jasminka ; Brajdić Vuković, Marija (ur.). Rijeka: Filozofski fakultet u Rijeci, 2017 (monografija)
Ledić, J. & Brajdić Vuković, M. (ur.) (2017) Narativi o profesionalnoj socijalizaciji mladih znanstvenika. Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci.
@book{book, year = {2017}, pages = {214}, keywords = {profesionalna socijalizacija, mladi znanstvenici, kompetencije akademske profesije}, isbn = {978-953-7975-56-2}, title = {Narativi o profesionalnoj socijalizaciji mladih znanstvenika}, keyword = {profesionalna socijalizacija, mladi znanstvenici, kompetencije akademske profesije}, publisher = {Filozofski fakultet u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka} }
@book{book, year = {2017}, pages = {214}, keywords = {professional socialization, young academics, competencies of academic profession}, isbn = {978-953-7975-56-2}, title = {Narratives on professional socialization of junior researchers}, keyword = {professional socialization, young academics, competencies of academic profession}, publisher = {Filozofski fakultet u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font