Kemometrijski model zavisnosti svojstava kvalitete pšeničnog zrna i brašna (CROSBI ID 410639)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vasilj, Iva
Magdić, Damir
Horvat, Daniela
hrvatski
Kemometrijski model zavisnosti svojstava kvalitete pšeničnog zrna i brašna
Kemometrijskim metodama su određene povezanosti između svojstava pšeničnog zrna i brašna od 24 kultivara. Kultivari su uzgajani na poljima Poljoprivrednog instituta Osijek tijekom deset godina (2005.-2014.). Analizirana svojstva su: prinos pšenice (Y), hektolitarska masa (HL), masa tisuću zrna pšenice (TKW), udio proteina (P), udio vlažnog glutena (WG), gluten indeks (GI), sedimentacijska vrijednost (SED), broj padanja (FN) i izbrašnjavanje (FY). Na izmjerenom setu podataka provedena je sljedeća deskriptivna statistička analiza: određivanje srednjih vrijednosti, medijana, minimalne i maksimalne vrijednosti, standardne devijacije, koeficijenta varijabilnosti i njihovih međusobnih korelacijskih koeficijenata. Provedene su i sljedeće kemometrijske analize: analiza glavnih komponenti (PCA), klaster analiza (CA) i regresijska analiza metodom najmanjih kvadrata (PLSR). Analiza glavnih komponenti korištena je za smanjenje broja varijabli, klaster analiza korištena je za pokazivanje veza među svojstvima, a regresijska analiza metodom najmanjih kvadrata korištena je za izradu prediktivnih modela. Rezultati pokazuju da je na temelju snažnih korelacija moguće smanjiti broj varijabli i sa manje od devet svojstava opisati varijabilnost seta podataka. Predloženim prediktivnim matematičkim modelima moguće je korištenjem izmjerenih vrijednosti izračunavati vrijednosti preostalih svojstava s točnošću većom od 90%.
pšenica ; brašno ; kemometrijske analize
nije evidentirano
engleski
Chemometric dependence model of quality of wheat grain and flour
nije evidentirano
wheat ; flour ; chemometric analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
10.10.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek