Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 878245

Utjecaj propagande na sadržaj hrvatskih i njemačkih elektroničkih medija na temu napada kemijskim oružjem u Siriji


Holy, Mirela; Borčić, Nikolina; Tomić, Diana
Utjecaj propagande na sadržaj hrvatskih i njemačkih elektroničkih medija na temu napada kemijskim oružjem u Siriji // Knjiga sažetaka 21. znanstvenog skupa Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu "Nacionalne manjine, migracije i sigurnost u demokratskim društvima" / Tatalović, Siniša (ur.).
Zagreb: Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, 2017. str. 49-49 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj propagande na sadržaj hrvatskih i njemačkih elektroničkih medija na temu napada kemijskim oružjem u Siriji
(Impact of propaganda on the content of Croatian and German electronic media regarding chemical weapons attack in Syria)

Autori
Holy, Mirela ; Borčić, Nikolina ; Tomić, Diana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 21. znanstvenog skupa Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu "Nacionalne manjine, migracije i sigurnost u demokratskim društvima" / Tatalović, Siniša - Zagreb : Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, 2017, 49-49

Skup
Nacionalne manjine, migracije i sigurnost u demokratskim društvima

Mjesto i datum
Brijuni, Hrvatska, 18.05.2017.-21.05.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Rat u Siriji, ratna propaganda, manipulacija, proizvodnja pristanka
(War in Syria ; war propaganda ; manipulation ; manufacturing of consent)

Sažetak
Rat u Siriji predstavlja jednu od najvećih prijetnji globalnoj sigurnosti današnjice, prepleteno polje vitalnih geopolitičkih interesa najvažnijih svjetskih sila – Sjedinjenih Američkih Država i Rusije te njihovih saveznika. Rusija se u tom sukobu jasno politički i vojno pozicionirala na strani režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada protiv pobunjenika – terorista Islamske države, dok je pozicija SAD-a i članica NATO-a ambivalentna, istovremeno se osuđuju nedemokratski režim predsjednika Bašara al-Asada i zahtjeva njegov opoziv te se više politički, no vojno osuđuje teroristička prijetnja islamističkih terorista koji su preuzeli sirijski pobunjenički pokret. Nedavno korištenje kemijskog oružja u ratnim sukobima u Siriji moglo bi dovesti do eskalacije, odnosno do otvorenog ratnog sukoba SAD-a i NATO saveznica i Rusije, a to je sve vidljivije i putem propagandnog djelovanja u medijima. S obzirom na činjenicu da se 'proizvodnja pristanka' za ratna djelovanja postiže korištenjem ratne propagande, u radu se analiza sadržaj elektroničkih medija na temu napada kemijskim oružjem u Siriji u dvije članice NATO-a, Njemačkoj i Hrvatskoj, te se korišteni mehanizmi propagande uspoređuju s drugim sukobima u kojima je upravo propaganda, a ne oružje, pokrenula ratna djelovanja. U radu istražujemo tekstove pet hrvatskih i njemačkih najposjećenijih elektroničkih medija koji se odnose na navedenu temu. Koristeći kvalitativnu analizu sadržaja Philippa Mayringa, članci se analiziraju sukladno polazištima Waltera Lippmanna, Edwarda Bernaysa, Noama Chomskog i Teuna A. van Dijka. Jedini način uspješnog suzbijanja negativnih učinaka propagande je kritička analiza plasiranih informacija i razotkrivanje skrivenih mehanizama i interesa kojima te informacije služe.

Izvorni jezik
Hrvatski