Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 877885

PROMJENE SASTAVA IHTIOFAUNE RIJEKE SAVE U HRVATSKOJ TIJEKOM POSLJEDNJEG DESETLJEĆA (2003.‐2013.)


Piria, Marina; Tomljanović, Tea; Šprem, Nikica; Matulić, Daniel; Aničić, Ivica; Safner, Roman; Treer, Tomislav
PROMJENE SASTAVA IHTIOFAUNE RIJEKE SAVE U HRVATSKOJ TIJEKOM POSLJEDNJEG DESETLJEĆA (2003.‐2013.) // Zbornik sažetaka (Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem) / Klobučar, Goran ; Kopjar, Nevenka ; Gligora Udovič, Marija ; Lukša, Žaklin ; Jelić, Dušan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2015. str. 111-111 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
PROMJENE SASTAVA IHTIOFAUNE RIJEKE SAVE U HRVATSKOJ TIJEKOM POSLJEDNJEG DESETLJEĆA (2003.‐2013.)
(ICHTHYOFAUNAL CHANGES OF THE RIVER SAVA, CROATIA OVER LAST DECADE (2003‐2013))

Autori
Piria, Marina ; Tomljanović, Tea ; Šprem, Nikica ; Matulić, Daniel ; Aničić, Ivica ; Safner, Roman ; Treer, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka (Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem) / Klobučar, Goran ; Kopjar, Nevenka ; Gligora Udovič, Marija ; Lukša, Žaklin ; Jelić, Dušan - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 2015, 111-111

Skup
12. HRVATSKI BIOLOŠKI KONGRES s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 18-23.09.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Monitoring ; Ponto kaspijski glavoči ; nCPUE ; multivarijatna analiza ; diverzitet
(Monitoring ; Ponto Caspian gobies ; nCPUE ; multivariate analysis ; diversity)

Sažetak
Tijekom redovitog monitoringa rijeke Save na pojedinim lokacijama primijećeno je znatno organsko opterećenje, kao i uzvodno širenje Ponto kaspijskih glavoča (P‐C glavoča). Navedeno upućuje na pretpostavku da su ovi elementi mogli utjecati na sastav ihtiofaune rijeke Save. Stoga je napravljena analiza ihtiofaune od 2003. do 2013. za gornji tok rijeke i 2010. do 2013. za donji tok rijeke Save. Korišten je nCPUE (broj jedinki ulova po jedinici napora) 41 vrste prikupljenih riba za analize. Posebno je testirana lokacija Medsave jer su primijećene antropogene promjene u svrhu obrane od poplave. Korištena je RDA i CCA multivarijatna analiza ovisno o duljini testiranog gradijenta. Kvaliteta vode rijeke Save nema utjecaj na sastav ribljih vrsta, čak niti na lokaciji najvećeg organskog opterećenja (Ivanja Reka). Sastav vrsta gornjeg toka (Medsave i Zagreb) se znatno razlikuju od nizvodnih lokacija. Širenje P‐C glavoča utječe na smanjenje raznolikosti vrsta, a pretpostavka je da utječu i na ugrožene riblje vrste kao što su Sabanejewia balcanica i Zingel streber. U posljednje dvije godine u cijelom toku rijeke Save uočen je manji diverzitet ihtiofaune nego ranije. Na lokaciji Medsave se u posljednjih 10‐tak godina promijenio sastav vrsta i smanjio diverzitet. Nastavak monitoringa rijeke se preporuča što bi moglo doprinijeti rasvjetljavanju ekoloških interakcija koje određuju uspješnost invazije P‐C glavoča u različitim vodenim sustavima te njihovom utjecaju na nativne riblje populacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija