Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 877209

Inženjerstvo na polju mikro- i nanoznanosti i tehnologija kao ključna razvojna tehnologija pametne specijalizacije RH


Zelenika, Saša; Kamenar, Ervin
Inženjerstvo na polju mikro- i nanoznanosti i tehnologija kao ključna razvojna tehnologija pametne specijalizacije RH // Godišnjak Akademije tehničkih znanosti Hrvatske 2016. / Andročec, Vladimir ; Terze, Zdravko (ur.).
Zagreb: Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, 2017. str. 361-379 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso))


Naslov
Inženjerstvo na polju mikro- i nanoznanosti i tehnologija kao ključna razvojna tehnologija pametne specijalizacije RH
(Engineering in the Field of Micro- and Nanosciences and Technologies as a Key Enabling Technology of Smart Soecialization in Croatia)

Autori
Zelenika, Saša ; Kamenar, Ervin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Godišnjak Akademije tehničkih znanosti Hrvatske 2016. / Andročec, Vladimir ; Terze, Zdravko - Zagreb : Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, 2017, 361-379

ISBN
978-953-7076-27-6

Skup
Okrugli stol "Stanje i budućnosti tehničkih i biotehničkih znanosti u Hrvatskoj u 21. stoljeću"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 08. 05. 2017

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mikro- i nanotehnologije ; ključna razvojna tehnologija ; inženjerstvo ; Sveučilište u Rijeci ; ERDF
(Micro- and nanotechnologies ; key enabling technology ; engineering ; University of Rijeka ; ERDF)

Sažetak
Hrvatsku znanost karakteriziraju izazovi poput nezadovoljavajućih stopa financiranja, malog broja aktivnih znanstvenika te nezadovoljavajuće znanstvene produktivnosti (po broju radova a posebno po njihovoj kvaliteti) – uz posljedično zaostajanje na relevantnim ljestvicama konkurentnosti, nedovoljnog inovacijskog kapaciteta, nepovezanosti s potrebama društva i privrede, slučajeva kršenja normi akademske čestitosti – čak i na najodgovornijim položajima u sustavu, itsl. S druge su strane u sustavu prisutne skupine vrsnih znanstvenika koje su konkurentne na međunarodnoj razini i koje uspješno koriste EU i druge međunarodne fondove za razvoj istraživačkih kapaciteta i njihovo korištenje u znanstvenim istraživanjima, u nastavi te u suradnji s privredom. To je posebno značajno na području tehničkih znanosti koje moraju biti pokretačka snaga razvoja hrvatskog gospodarstva. U tom je okviru posebno važan razvoj mikro- i nanotehnologija, koje imaju ogroman financijski, ali i potencijal poticanja interdisciplinarnih aktivnosti istraživanja i razvoja na području IKT, znanosti o materijalima, energetike, prometa, zdravstva, potrošačkih proizvoda te kemijske, biokemijske ili tekstilne industrije. Doista, navedeno područje smatra se ključnom razvojnom tehnologijom (key enabling technology – KET) EU ali i Hrvatske pa je, kao horizontalna tema koja može pridonijeti „dodanoj vrijednosti hrvatske proizvodnje i potaknuti nastajanje novih gospodarskih aktivnosti, porastu produktivnosti hrvatskog gospodarstva i nastanku novih i održivih prilika za zapošljavanje“, uvrštena i u Strategiju pametne specijalizacije RH 2016. – 2020. U ovome će se radu, na primjeru razvoja istraživačkih kapaciteta na polju mikro- i nanoznanosti i tehnologija na Sveučilištu u Rijeci i dosad postignutih rezultata u tim aktivnostima, afirmirati značaj i potencijali mikro- i nanoznanosti i tehnologija za razvoj Hrvatske i njeno suočavanje s društvenim izazovima poput održivog okoliša, kvalitete zdravlja, hrane i bioekonomije te prometa. Umrežavanje tih kapaciteta u hrvatski i europski istraživački te prostor visokog obrazovanja pruža, pak, mogućnost da se njihova učinkovitost, posebno na razvoju komercijalnih rješenja, značajno unaprijedi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo, Temeljne tehničke znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Tehnički fakultet, Rijeka,
Sveučilište u Rijeci