Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 876443

Sintaktička negacija. Usporedna analiza sintaktičke negacije u hrvatskome i makedonskome jeziku.


Nazalević Čučević, Iva
Sintaktička negacija. Usporedna analiza sintaktičke negacije u hrvatskome i makedonskome jeziku.. Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2016 (monografija)


CROSBI ID: 876443 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sintaktička negacija. Usporedna analiza sintaktičke negacije u hrvatskome i makedonskome jeziku.
(Syntactic negation. Contrastive analysis of syntactic negation in Croatian and Macedonian.)

Autori
Nazalević Čučević, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada

Grad
Zagreb

Godina
2016

Stranica
177

ISBN
978-953-169-329-5

Ključne riječi
sintaktička negacija, hrvatski jezik, makedonski jezik
(syntactic negation, Croatian, Macedonian)

Sažetak
U knjizi se obrađuje sintaktička negacija koja se ostvaruje kao rečenična i parcijalna. Obrađuje se usporedo u hrvatskome i makedonskome jeziku. Analiziraju se sredstva izražavanja rečenične i parcijalne negacije te sintaktičko-semantičke osobitosti negacije. Sintaktičko-semantičke osobitosti rečenične i parcijalne negacije prikazuju se predikatima prvoga, drugoga i trećega reda (Topolińska 1995). Građa su primjeri prikupljeni iz hrvatskih računalnih korpusa (hrWaC 2.0 i Hrvatska jezična riznica), paralelnoga korpusa SETimes, hrvatske i makedonske inačice Novoga zavjeta, književnih predložaka, internetskih tražilica, drugih medija, jezične prakse obaju jezika te hrvatske i makedonske jezikoslovne literature. Na početku knjige daje se sažet kontrastivni pregled nekih morfosintaktičkih osobitosti hrvatskoga i makedonskoga jezika. U nastavku se daje pregled dosadašnjih analiza negacije u hrvatskoj i makedonskoj jezikoslovnoj literaturi. Potom se naznačuje okvir za analizu sintaktičko-semantičkih osobitosti rečenične i parcijalne negacije u dvama južnoslavenskim jezicima. Središnji dio knjige čine analiza sredstava izražavanja rečenične i parcijalne negacije te njihova položaja, kao i opis semantičkih implikacija sintaktičke negacije. Sredstva se analiziraju usporedno kako bi se što zornije prikazale razlike u njihovu položaju. U analizi značenjskih implikacija sintaktičke negacije polazi se od negacije u rečenicama s predikatima prvoga reda, tj. onima kojima se iznose činjenični događaji. U zasebnim potpoglavljima obrađuju se nijekanje činjenica, nijekanje identifikacije i svojstva, negacija u posebnim pitanjima te pojave niječnoga slaganja i dvostruke negacije. Slijedi analiza negacije u rečenicama s predikatima drugoga reda, odnosno onima u čijoj službi dolaze primjerice glagoli govorenja, mišljenja, osjetilne percepcije, emotivnih stanja i slično. Potom se razmatraju nijekanje u kompletivnim rečenicama, nijekanje predikata s glagolima nastojanja, očekivanja i pomnje, nijekanje predikata s glagolima htijenja i namjere te negacija u upitnim i zapovjednim rečenicama. Posljednji je dio analiza semantičkih implikacija negacije u rečenicama s predikatima trećega reda koji odražavaju tijek razmišljanja i zaključivanja, odnosno uspostavljanja veze među događajima. Razmatraju se odnosi negacije i temporalnosti, negacije i kondicionalnosti te negacije i koncesivnosti na način da se ispituju položaj i značenjske implikacije negacije u rečenicama sa subordiniranom vremenskom, uvjetnom i dopusnom surečenicom sindetskoga tipa. U zaključku se autorica osvrće na neka važnija zapažanja o sintaktičko-semantičkim posebnostima sintaktičke negacije u hrvatskome i makedonskome jeziku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Nazalević Čučević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nazalević Čučević, Iva
Sintaktička negacija. Usporedna analiza sintaktičke negacije u hrvatskome i makedonskome jeziku.. Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2016 (monografija)
Nazalević Čučević, I. (2016) Sintaktička negacija. Usporedna analiza sintaktičke negacije u hrvatskome i makedonskome jeziku.. Zagreb, Hrvatska sveučilišna naklada.
@book{book, author = {Nazalevi\'{c} \v{C}u\v{c}evi\'{c}, Iva}, year = {2016}, pages = {177}, keywords = {sintakti\v{c}ka negacija, hrvatski jezik, makedonski jezik}, isbn = {978-953-169-329-5}, title = {Sintakti\v{c}ka negacija. Usporedna analiza sintakti\v{c}ke negacije u hrvatskome i makedonskome jeziku.}, keyword = {sintakti\v{c}ka negacija, hrvatski jezik, makedonski jezik}, publisher = {Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, author = {Nazalevi\'{c} \v{C}u\v{c}evi\'{c}, Iva}, year = {2016}, pages = {177}, keywords = {syntactic negation, Croatian, Macedonian}, isbn = {978-953-169-329-5}, title = {Syntactic negation. Contrastive analysis of syntactic negation in Croatian and Macedonian.}, keyword = {syntactic negation, Croatian, Macedonian}, publisher = {Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font