Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

30-godišnje iskustvo multidisciplinarnog tima u realimentaciji djece i adolescenata s anoreksijom nervozom (CROSBI ID 746876)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (visoko obrazovanje )

Žaja, Orjena ; Bradovski Zlata ; Jurčić, Zvonko 30-godišnje iskustvo multidisciplinarnog tima u realimentaciji djece i adolescenata s anoreksijom nervozom / Žaja, Orjena ; Stipančić, Gordana ; Jureša, Vesna (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2016. 137..

Podaci o odgovornosti

Žaja, Orjena ; Bradovski Zlata ; Jurčić, Zvonko

Žaja, Orjena ; Stipančić, Gordana ; Jureša, Vesna

hrvatski

30-godišnje iskustvo multidisciplinarnog tima u realimentaciji djece i adolescenata s anoreksijom nervozom

Brojni znanstveni podaci naglašavaju važnost multidisciplinarnog pristupa liječenju anoreksije nervoze u djece i adolescenata, u kojem pedijatri imaju višestruku ulogu u medicinskom i nutricijskom liječenju, ali i koordinaciji sa stručnjacima za mentalno zdravlje. Poremećeni odnos prema jelu u anoreksiji nervozi rezultira gubitkom u tjelesnoj masi i brojnim medicinskim komplikacijama od kojih su većina izlječive ukoliko se na vrijeme postigne tjelesni oporavak. Neke su potencijalno ireverzibilne, posebice osteopenija/osteoporoza, zaostatak u rastu i spolnom razvoju. Djeca i adolescenti imaju najbolju prognozu ukoliko se poremećaj liječi što ranije i agresivno, za razliku od odrasle dobi kada ovakav pristup ne utječe značajno na prognozu. Medicinska stabilizacija i brza realimentacija najvažnije su odrednice kratkoročnog ishoda, neophodne u oporavku kognitivnih funkcija bez kojeg nema ni učinkovitog psihijatrijskog liječenja. Hospitalizacija je nužna kod teške pothranjenosti, ukoliko izostane uspjeh u ambulantnom liječenju te ukoliko se pojavi neka od medicinskih komplikacija. U proces liječenja uključeni su pedijatri svih subspecijalonosti, ginekolozi, psihijatri, psiholozi, nutricionisti i posebno educirane medicinske sestre. Liječenje se, općenito rečeno, sastoji od realimentacije (enteralnog hranjenja), promjena u prehrani i liječenja tjelesnih posljedica te psihoterapije i ev. psihofarmakoterapije. Posebnu pažnju tijekom realimentacije teško pothranjenih pacijenata treba posvetiti mogućem razvoju realimentacijskog sindroma koji se javlja tijekom prelaska iz katabolizam u anabolizam, s razvojem hipofosfatemije, hipokalcemije i hipomagnezemije koje mogu dovesti do delirija, kome i smrti. Hospitalizacija je dugotrajna, a nakon otpusta je nužna višegodišnja psihoterapija. Tijekom 30- godišnjeg rada multidisciplinarnog tima Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice broj hospitaliziranih pacijenata progresivno je rastao, dosegavši gotovo sedam stotina do kraja 2016. godine, sa zanemarivim brojem povratnica. Konačno, početkom 2016.g. otvoren je i Centar za poremećaje u jedenju kod djece i adolescenata, jedini takav u RH. Radi se o funkcionalnoj jedinici KBC-a Sestre milosrdnice koja sada i formalno objedinjuje naš multidisciplinarni tim, sačinjen od stručnjaka više Klinika KBC-a. Borba s poremećajima u jedenju, prema podacima iz svjetske literature traje prosječno šest godina. Tjelesno se oporavi oko 85% pacijenata, psihički svega do 50%, dok ih oko 2-5% umire kako od akutnih tako i od dugoročnih posljedica bolesti.

multidisciplinarni tim ; relimentacija ; enoreksija nervoza

Tečaj I. kategorije “Debljina i poremečaji u jedenju – Lice i nalićje istog problema”

engleski

30-year experience of a multidisciplinary team in treating children and adolescents with anorexia nervosa

nije evidentirano

multidisciplinary team ; refeeding ; anorexia nervosa

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Medicinska naklada

137

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti