Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 875924

Kant i bioetika


Eterović, Igor
Kant i bioetika, Zagreb: Pergamena ; Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2017 (monografija)


Naslov
Kant i bioetika
(Kant and Bioethics)

Autori
Eterović, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Pergamena ; Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2017

Stranica
313

ISBN
978-953-6576-58-6

Ključne riječi
Immanuel Kant ; bioetika ; integrativna bioetika ; etika ; životinjska etika ; okolišna etika ; pluriperspektivizam ; orijentacijsko znanje ; integrativnost
(Immanuel Kant ; bioethics ; integrative bioethics ; ethics ; animal ethics ; ethics of environment ; pluriperspectivism ; orientational knowledge ; integrativity)

Sažetak
Autor u knjizi istražuje međusobno obogaćujući odnos između filozofije Immanuela Kanta (1724.– 1804.) i suvremene bioetičke rasprave. U radu se kombiniraju dva temeljna pristupa – historijski i problemski. Prvo je poglavlje posvećeno objašnjenju povijesnih okolnosti koje su uvjetovale nastanak bioetike, bez čega ne bi bilo moguće adekvatno razumjeti njezino pravo značenje i inovativni karakter. Izdvojeni su bitni događaji i obrazloženi kao ključni za razvoj discipline. Pojmovna je analiza fokusirana na raščlanjenje i semantičko preciziranje disciplinarnih okvira te se kroz kritičku analizu razlika u pristupima evaluiraju razlozi i argumenti koji se odnose na preferiranje pojedinih pristupa. U drugom se poglavlju kroz objašnjenje Kantova mjesta u programatskom zadatku europeizacije bioetike te važnosti za mišljenje epohalnosti obrazlaže motivacija i potreba istraživanja njegove filozofije za suvremenu bioetiku (integrativnu bioetiku). Središnji dio knjige (treće i četvrto poglavlje) posvećen je odnosu Kantove filozofije i bioetike, a iz metodičkih je razloga podijeljen na dva poglavlja. U trećem se poglavlju razmatra odnos i utvrđuje presjek Kantove misli i problemskog sadržaja bioetike. Najprije se rekonstruira Kantova etička pozicija koja se intencionalno odnosi na moralnu odgovornost u moralnoj zajednici, tj. zajednici »konačnih umnih bića«. Za poziciju integrativne bioetike, koja postulira proširenje moralne odgovornosti izvan okvira moralne zajednice na druga živa bića, iznimno su važna Kantova brojna izjašnjenja o odnosu prema životinjama, koja se analiziraju i brane. Istraživanje je postupno prošireno na problem okoliša, pri čemu se pronalazi uporište u Kantovoj misli za zasnivanje odgovornosti prema svem živom svijetu pa i samom okolišu koji ga okružuje, a koji bi bio usklađen s njegovom etičkom pozicijom. U četvrtom se poglavlju poduzima istraživanje odnosa Kantove misli i bioetike u metodološkom aspektu. Iz očišta suvremene bioetike (napose integrativne bioetike) analizira se Kantov opus pod vidom iznalaženja rješenja za poteškoće u metodološkom konstituiranju s kojima se bioetika od svojeg nastanka kronično suočava. Polazeći od analize spoznajnoteorijskog dijela Kantova opusa, nalaze se uporišta za metodološko zasnivanje i epistemološko profiliranje bioetičke discipline, prije svega za teorijsko fundiranje pojmova pluriperspektivnosti, orijentacijskog znanja i integrativnosti. Zaključno se neophodnost Kantove filozofske misli za suvremenu bioetiku (u sadržajnom i metodološkom pogledu) sustavno povezuje s vrijednošću bioetičkog prečitanja Kanta za aktualiziranje njegove filozofije u bioetičkoj epohi. Također se ocrtava vrijednost prosvjetiteljskog duha Kantove filozofije za karakterizaciju prirode bioetičke epohe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Igor Eterović (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Eterović, Igor
Kant i bioetika, Zagreb: Pergamena ; Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2017 (monografija)
Eterović, I. (2017) Kant i bioetika. Zagreb, Pergamena ; Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
@book{book, author = {Eterovi\'{c}, I.}, year = {2017}, pages = {313}, keywords = {Immanuel Kant, bioethics, integrative bioethics, ethics, animal ethics, ethics of environment, pluriperspectivism, orientational knowledge, integrativity}, isbn = {978-953-6576-58-6}, title = {Kant and Bioethics}, keyword = {Immanuel Kant, bioethics, integrative bioethics, ethics, animal ethics, ethics of environment, pluriperspectivism, orientational knowledge, integrativity}, publisher = {Pergamena ; Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }