Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 875548

Transparentnost revizijskih društava u RH


Čular, Marko
Transparentnost revizijskih društava u RH // Utjecaj promjena računovodstva, poreza i plaća na gospodarski rast Hrvatske / Danimir Gulin (ur.).
Zagreb: HZRFD, 2017. str. 37-50


Naslov
Transparentnost revizijskih društava u RH
(Transparency of audit firms in Croatia)

Autori
Čular, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Utjecaj promjena računovodstva, poreza i plaća na gospodarski rast Hrvatske

Urednik/ci
Danimir Gulin

Izdavač
HZRFD

Grad
Zagreb

Godina
2017

Raspon stranica
37-50

ISBN
978-961-232-200-7

Ključne riječi
Transparentnost revizijskih društava, revizijska društva
(Transparency of audit firms, audit firms)

Sažetak
Revizijska društva bila su uključena u velike korporativne skandale koje su potresle tržište kapitala s početkom dvadesetog stoljeća. Korporativni skandali izazvali su regulatorna tijela da utječu na povećanje razine kvalitete revizije i razine regulacije u revizijskoj profesiji. Transparentnost predstavlja spremnost revizijskih društva da interesnim korisnicima pruže informacije o poslovanju revizijskih društava te da su te informacije javno dostupne. Stoga postoji potreba za transparentnošću revizijskih društava da svoje poslovanje približe korisnicima. Transparentnost je također spremnost revizijskih društva da javno iznesu svoju strukturu, pravila i operativne procedure te druge informacije kako bi se smanjila razina asimetrije informacija na revizijskom tržištu. Kako bi se povećala odgovornost revizijskih društava prema interesnim korisnicima, regulatorna tijela u RH su u 2008. godini uvela Zakon o reviziji, kroz članak 17.a, gdje se ističe obveza sastavljanja i javne objave izvješća o transparentnosti za revizijska društva koja provode reviziju društava od javnog interesa. Kroz transparentnost izvještavanja, revizijska društva pružaju uvid u informacije o svojim angažmanima, procesima i politikama, kontroli kvalitete te o financijskim podacima. Ono što nedostaje u izvješćima o transparentnosti hrvatskih revizijskih društava je dobrovoljna objava informacija. Jedan od glavnih razloga zašto se revizijska društva mogu odlučiti za dobrovoljno izvještavanje kroz izvješće o transparentnosti je da revizijska društva mogu koristiti izvješće za signalizaciju kvalitete njihovih revizijskih usluga na tržištu. Razlozi koji bi mogli spriječiti revizijska društva za dobrovoljnim izvještavanjem su troškovi objavljivanja informacija. Revizijska društva će se odlučiti za dobrovoljno otkrivanje informacija kada prednosti objavljivanja nadmašuju troškove. No, za oblik dobrovoljnog izvještavanja će se vjerojatno odlučiti velika revizijska društva jer je percipirana korist veća od troškova koja proizlaze iz takvih objavljivanja za revizijska društva koja revidiraju veći broj klijenata. Iako je izvješće o transparentnosti 'novija obveza' revizijskim društvima, potrebno je unaprijediti obvezne i dobrovoljne elemente izvješća. Također, revizijska profesija bi trebala više obratiti pažnju ovom pitanju, kao i regulatori te nadzorna tijela. Generalna je preporuka u proširenju elemenata izvješća o transparentnosti.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Marko Čular (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Čular, Marko
Transparentnost revizijskih društava u RH // Utjecaj promjena računovodstva, poreza i plaća na gospodarski rast Hrvatske / Danimir Gulin (ur.).
Zagreb: HZRFD, 2017. str. 37-50
Čular, M. (2017) Transparentnost revizijskih društava u RH. U: Danimir Gulin (ur.) Utjecaj promjena računovodstva, poreza i plaća na gospodarski rast Hrvatske. Zagreb, HZRFD, str. 37-50.
@inbook{inbook, author = {\v{C}ular, M.}, year = {2017}, pages = {37-50}, keywords = {Transparency of audit firms, audit firms}, isbn = {978-961-232-200-7}, title = {Transparency of audit firms in Croatia}, keyword = {Transparency of audit firms, audit firms}, publisher = {HZRFD}, publisherplace = {Zagreb} }