Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 875541

Jakov Markijski u svjetlu dominikansko- franjevačkih odnosa


Slišković, Slavko
Jakov Markijski u svjetlu dominikansko- franjevačkih odnosa // Jakov Markijski i njegovo djelovanje u Bosni. Radovi s međunarodnog simpozija o sv. Jakovu Markijskom održanom u Deževicama 19. i 20. rujna 2015. / Krešić, Milenko (ur.).
Sarajevo - Deževice: Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet - Deževice: Župa Gospe Snježne, 2016. str. 227-240


Naslov
Jakov Markijski u svjetlu dominikansko- franjevačkih odnosa
(Jakov Markijski in the light of Dominican- Franciscan relationships)

Autori
Slišković, Slavko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Jakov Markijski i njegovo djelovanje u Bosni. Radovi s međunarodnog simpozija o sv. Jakovu Markijskom održanom u Deževicama 19. i 20. rujna 2015.

Urednik/ci
Krešić, Milenko

Izdavač
Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet - Deževice: Župa Gospe Snježne

Grad
Sarajevo - Deževice

Godina
2016

Raspon stranica
227-240

ISBN
978-9958-747-48-9

Ključne riječi
Jakov Markijski, Bosna, dominikanci, franjevci, tomizam, skotizam, krv Kristova
(Jakov Markijski, Bosnia, Dominicans, Franciscans, Tomism, Scottishism, the Blood of Christ)

Sažetak
Duhovna bliskost, prožimanje karizmi i slično polje rada učinili su Red propovjednika, popularno prozvanih dominikancima, i Red manje braće poznat pod imenom franjevci, vrsnim suradnicima, ali i nepopustljivim suparnicima. Međusobna bliskost, ali još više uzajamno natjecanje ogleda se i u životu svetoga Jakova Markijskog, krsnim imenom Dominik Gangali. Njegov dolazak u Bosnu kao vizitatora, a potom i vikara, uslijedio je stoljeće nakon višedesetljetnog spora između ova dva prosjačka reda koji je završio tako da je Sveta Stolica službu inkvizicije u ovoj zemlji oduzela dominikancima te je povjerila franjevcima, a on je osobno jedan od kasnije imenovanih inkvizitora. Potreba uređenja opservantskog načina života zacijelo je bila oblikovana i vlastitostima franjevaštva na ovim prostorima koje su bile potaknute i iskustvom neuspjeha stranih dominikanaca u specifičnim uvjetima kršćanstva na razmeđu katoličanstva, pravoslavlja i heterodoksnih pokreta te potrebe prilagodbe redovničkog života bosanskom mentalitetu. Dominikanci i franjevci, osim na konkretnom polju pastoralnog rada, razvijali su i vlastite teološke sustave čiji su predvodnici Toma Akvinski i Ivan Duns Skot. Dok prvi, polazeći od Aristotelova intelektualizma, zaključuje kako se putem spoznaje bitka bića može logički i ontološki zaključiti o postojanju njegova Tvorca, Skot se vraća Platonu te poput svetog Augustina volju stavlja ispred razuma. To je dovelo do različitih interpretacija još uvijek nedefiniranih sadržaja kršćanske vjere. Nerijetko su te različitosti dovodile i do međusobnih optužbi za krivovjerje. U takvoj se situaciji našao i Jakov Markijski, optužen i prijavljen inkviziciji od strane dominikanaca. Razlog je bio u različitom pogledu tomista i skotista na čašćenje Krvi Kristove kao posljedice drukčijih promišljanja o naravi Kristova tijela u vremenu između smrti i uskrsnuća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Slavko Slišković (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Slišković, Slavko
Jakov Markijski u svjetlu dominikansko- franjevačkih odnosa // Jakov Markijski i njegovo djelovanje u Bosni. Radovi s međunarodnog simpozija o sv. Jakovu Markijskom održanom u Deževicama 19. i 20. rujna 2015. / Krešić, Milenko (ur.).
Sarajevo - Deževice: Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet - Deževice: Župa Gospe Snježne, 2016. str. 227-240
Slišković, S. (2016) Jakov Markijski u svjetlu dominikansko- franjevačkih odnosa. U: Krešić, M. (ur.) Jakov Markijski i njegovo djelovanje u Bosni. Radovi s međunarodnog simpozija o sv. Jakovu Markijskom održanom u Deževicama 19. i 20. rujna 2015.. Sarajevo - Deževice, Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet - Deževice: Župa Gospe Snježne, str. 227-240.
@inbook{inbook, author = {Sli\v{s}kovi\'{c}, S.}, editor = {Kre\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2016}, pages = {227-240}, keywords = {Jakov Markijski, Bosnia, Dominicans, Franciscans, Tomism, Scottishism, the Blood of Christ}, isbn = {978-9958-747-48-9}, title = {Jakov Markijski in the light of Dominican- Franciscan relationships}, keyword = {Jakov Markijski, Bosnia, Dominicans, Franciscans, Tomism, Scottishism, the Blood of Christ}, publisher = {Univerzitet u Sarajevu - Katoli\v{c}ki bogoslovni fakultet - De\v{z}evice: \v{Z}upa Gospe Snje\v{z}ne}, publisherplace = {Sarajevo - De\v{z}evice} }