Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Konceptualne promjene u astronomskoj tradiciji u doba renesanse (CROSBI ID 780474)

Druge vrste radova | popularni rad

Flegar, Vanja Konceptualne promjene u astronomskoj tradiciji u doba renesanse // Hrvastko matematičko društvo - stručno metodičke večeri. 2017.

Podaci o odgovornosti

Flegar, Vanja

hrvatski

Konceptualne promjene u astronomskoj tradiciji u doba renesanse

KONCEPTUALNE PROMJENE U ASTRONOMSKOJ TRADICIJI U DOBA RENESANSE Doprinos Andrije Dudi ć a – slavnog europskog humanista, potomka hrvatske obitelji iz Orehovice kraj Krapine Kako je godine 1543. objavljeno djelo De revolutionibus orbium coelestium Nikole Kopernika, došlo je do brojnih tuma č enja, ocjenjivanja i interpretacije tog djela. U narednom razdoblju te interpretacije dovode do postupnog napuštanja Aristotelove kozmologije, a time i iskoraka prema razvoju novovjekovne znanosti. Na promjenu slike svijeta i ideja o položaju i gibanju Zemlje u 16. stolje ć u znatno je utjecala pojava novih nebeskih fenomena. Osim pojave kometa, presudnu ulogu u kritici i reinterpretaciji Aristotelove prirodne filozofije i pokušaju uskla đ ivanja peripatetizma s iskustvom i motrenjima, imala je pojava novog svjetla 1572. godine. Za nju danas znamo da se radilo o nastanku supernove u zvijež đ u Kasiopeje. Recepciju konceptualnih promjena vezanih uz shva ć anje ustrojstva svijeta te protivljenje Aristotelovoj prirodnoj filozofiji u Hrvata možemo pratiti u djelu Andrije Dudi ć a (1533 ‐ 1589), slavnog europskog humanista, diplomata, teologa i prirodoslovca, potomka hrvatske obitelji Dudi ć iz Orehovice kraj Krapine. Dudi ć evo prijateljstvo s Georgom Joachimom Rhetikusom, poznatim Kopernikovim u č enikom, znatno je utjecalo na Dudi ć a te na njegovo zanimanje za prirodne znanosti i astronomiju. Preko Rhetikusa Dudi ć se upoznao i s Kopernikovim heliocentri č nim sustavom. Dudi ć se tako đ er uklju č uje u tadašnje rasprave o pojavi novog svjetla 1572. godine, te o pojavi kometa 1577. godine. U Dudi ć evoj bogatoj korespondenciji nalaze se brojni poznati europskih u č enjaci onog vremena: Georg Joachim Rheticus, Caspar Peucer, Paul Wittich, Johannes Praetorius, Tadeáš Hájek... Svi oni svojim su djelima i razmišljanjima zna č ajno pridonijeli promjeni i razvoju nove slike svijeta u 16. stolje ć u.

astronomija, renesansa, Nikola Kopernik, Georg Joachim Rheticus, Andrija Dudić

nije evidentirano

engleski

Conceptual changes in the astronomical tradition of the Renaissance

nije evidentirano

astronomy, renaissance, Nikola Kopernik, Georga Joachim Rheticus, Andrija Dudić

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Hrvastko matematičko društvo - stručno metodičke večeri

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Fizika, Filozofija, Povijest