Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta jaja kokoši hrvatice hranjenih smjesama s biofortificiranim kukuruzom (CROSBI ID 647749)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela Kvaliteta jaja kokoši hrvatice hranjenih smjesama s biofortificiranim kukuruzom // Simpozij Peradarski dani 2017. s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik = Symposium Polutry Days with International Participation 2017. : proceedings / Balenović, Mirta (ur.). Zagreb: Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2017. str. 151-155

Podaci o odgovornosti

Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela

hrvatski

Kvaliteta jaja kokoši hrvatice hranjenih smjesama s biofortificiranim kukuruzom

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka selenom biofortificiranog kukuruza u hranu kokoši na kvalitetu jaja čuvanih 3 odnosno 28 dana. U istraživanju je korišteno 30 nesilica autohtone pasmine hrvatica. Nesilice su podijeljene u dvije pokusne skupine A i B. U smjesama je korišten kukuruz koji je biofortificiran s različitim razinama selena. Folijarna fortifikacija kukuruza obavljena je s 10 g Se ha-1 odnosno s 20 g Se ha-1. Nakon dva mjeseca hranidbe posebno pripremljenim smjesama uzeta su jaja za analizu kvalitete. Kvaliteta jaja utvrđena je na jajima čuvanim u hladnjaku 3 odnosno 28 dana na +4°C. Ukupno je analizirano 100 jaja, od čega je bilo 50 čuvanih 3 dana i 50 čuvanih 28 dana. Od pokazatelja kvalitete jaja izmjereni su: masa jaja i osnovnih dijelova u jajima, dužina i širina jaja, indeks oblika, čvrstoća i debljina ljuske, visina bjelanjka, boja žumanjka, HJ, pH bjelanjka i pH žumanjka. Masa jaja čuvanih 3 odnosno 28 dana nije se značajno razlikovala (P>0, 05). Kod jaja čuvanih 3 dana skupina B imala je statistički značajno veću (P<0, 05) masu žumanjaka i ljuske u odnosu na jaja A skupine, dok je masa bjelanjka bila ujednačena. Kod jaja čuvanih 28 dana skupina B imala je statistički značajno veću (P<0, 05) masu bjelanjaka u odnosu na skupinu A. Kod jaja skupine B, koja su čuvana 3 dana, zabilježena je statistički značajno veća širina i duža jaja (P<0, 05), dok kod ostalih pokazatelja kvalitete jaja nisu utvrđene značajne razlike. Jaja skupine B u odnosu na jaja skupine A, koja su čuvana 28 dana u hladnjaku na +4°C, imala su statistički značajno veće vrijednosti dužine (B=54, 40 mm i A=53, 00 mm), širine (B=40, 24 mm i A=39, 44 mm) i boje žumanjka (B=12, 08 i A=10, 88 ; P<0, 05). Analizom dobivenih pokazatelja kvalitete jaja podrijetlom od nesilica koje su konzumirale smjesu s kukuruzom koji je biofortificiran selenom, možemo istaknuti da su povoljnije vrijednosti (pH bjelanjka, pH žumanjka, visine bjelanjka i boje žumanjka) kod jaja čuvanih 3 odnosno 28 dana uočene kod skupine B, gdje je obavljena biofortifikacija s većom koncentracijom selena.

jaja ; kvaliteta ; kokoš hrvatica ; selen ; biofortifikacija

Istraživanja neophodna za ovaj rad dio su projekta "Obogaćivanje jaja kokoši hrvatice esencijalnim mikroelementima" kojeg financira VIP.

engleski

Quality of eggs from hrvatica hens fed mixtures with bio-fortified corn

nije evidentirano

eggs ; quality ; hrvatica hen ; selenium ; bio-fortification

nije evidentirano

Podaci o prilogu

151-155.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Simpozij Peradarski dani 2017. s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik = Symposium Polutry Days with International Participation 2017. : proceedings

Balenović, Mirta

Zagreb: Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo

1234567890123

1848-3747

Podaci o skupu

Simpozij Peradarski dani 2017. s međunarodnim sudjelovanjem

poster

10.05.2017-13.05.2017

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)