Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izvješće o arheološkim istraživanjima lokaliteta Kalnik-igrišče 2015. (CROSBI ID 780467)

Druge vrste radova | izvještaj

Karavanić, Snježana ; Kudelić, Andreja Izvješće o arheološkim istraživanjima lokaliteta Kalnik-igrišče 2015. // Institut za arheologiju. 2015.

Podaci o odgovornosti

Karavanić, Snježana ; Kudelić, Andreja

hrvatski

Izvješće o arheološkim istraživanjima lokaliteta Kalnik-igrišče 2015.

Na osnovi otkrivenih pokretnih nalaza i ostataka konstrukcije peći i ognjišta kao izravnih pokazatelja aktivnosti koje su vezane uz ljevačku djelatnost, može se zaključiti da je na nalazištu Kalnik Igrišče otkrivena ljevačka radionica iz kraja brončanog doba. Na osnovi keramike koja je dosada pronađena, može se zaključiti da se to sve zbivalo tijekom mlađe faze kulture polja sa žarama (Ha B, od 1050. do 800.pr.Kr.). Pokretni nalazi kao i čitav arheološki kontekst nalaza vrlo su rijetka pojava u arheologiji ovog dijela Europe stoga bi bilo nužno da se u sljedećoj sezoni talionička radionica istraži do kraja. Osim neprocjenjive vrijednosti ovih nalaza još je vredniji nalaz cijelog konteksta koji je sačuvan u jednom trenutku i koji će pružiti set podataka ne samo o ljevačkoj djelatnosti, organizaciji prostora radionice, organizaciji prostora čitavog objekta (kompleksa) već i niz informacija o aspektu društvene organizacije zajednica toga doba.

Kalnik, brončano doba, naselje, srednji vijek, antika, la tene

nije evidentirano

engleski

Izvješće o arheološkim istraživanjima lokaliteta Kalnik-igrišče 2015.

nije evidentirano

Kalnik, bronze age, settlement, middle ages, antiquity, La Tene

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Institut za arheologiju

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija