Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izvješće o arheološkim istraživanjima na nalazištu Kurilovec-Belinščica 2016. (CROSBI ID 780465)

Druge vrste radova | izvještaj

Kudelić, Andreja ; Sirovica, Filomena Izvješće o arheološkim istraživanjima na nalazištu Kurilovec-Belinščica 2016. // Institut za arheologiju. 2016.

Podaci o odgovornosti

Kudelić, Andreja ; Sirovica, Filomena

hrvatski

Izvješće o arheološkim istraživanjima na nalazištu Kurilovec-Belinščica 2016.

Tijekom rujna i listopada 2016. godine, u suradnji Instituta za arheologiju i Arheološkog muzeja u Zagrebu, provedena su arheološka iskopavanja na nalazištu Kurilovec-Belinščica. Od 2011. godine na nalazištu se primjenjuju različite metode nedestruktivnih arheoloških istraživanja. S ciljem izrade digitalnog modela reljefa od 2011. do 2013. godine na širem prostoru nalazišta provedena su prostorna mjerenja totalnom stanicom. Mjerenja su izvedena pod pretpostavkom da će utvrđena visinska odstupanja u reljefu upućivati na pojavu pojedinih tipova arheoloških tvorevina, prvenstveno većih elementa naselja kao što su opkop, nasip, ulaz u naselje i sl., te dati bolju osnovu za donošenje pretpostavki o mogućim granicama naselja. Analiza dobivenih rezultata omogućila je definiranje mogućih granica naselja te, na prostoru na kojem su ustanovljene niže visinske vrijednosti, pružila osnovu za donošenje pretpostavki o postojanju svojevrsnog kanala, možda potoka ili jarka, smještenog uz brončanodobno naselje. Radi provjere te mogućnosti, godine 2015. provedena su geofizička mjerenja koja su dodatno osnažila tu pretpostavku. Stoga je cilj ovogodišnjih arheoloških istraživanja bio provjeriti rezultate provedenih nedestruktivnih istraživanja ciljanim sondažnim iskopavanjem manjeg segmenta geofizički istražene površine.

Turopolje, prapovijest, paleokanal, naselje

nije evidentirano

engleski

Izvješće o arheološkim istraživanjima na nalazištu Kurilovec-Belinščica 2016.

nije evidentirano

Turopolje, prehistory, paleo-channel, settlement

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Institut za arheologiju

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija