Proizvodnja rafiniranog etilnog alkohola iz melase šećerne repe modificiranim postupkom po Vogelbuschu (CROSBI ID 410317)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šumanovac, Sanja
Ačkar, Đurđica
hrvatski
Proizvodnja rafiniranog etilnog alkohola iz melase šećerne repe modificiranim postupkom po Vogelbuschu
Rafinirani etilni alkohol se dobiva destilacijom prevrele alkoholne komine nakon provedenog alkoholnog vrenja, a sadrži oko 96% etanola. U industrijskoj proizvodnji etanola kao sirovina se najčešće koristi melasa, viskozni tamnosmeđi sirup koji nastaje kao nusproizvod u proizvodnji šećera, a iz kojeg se kristalizacijom više ne može izdvojiti šećer. Zahvaljujući prisustvu velike količine šećera, melasa je idealna sirovina za alkoholno vrenje čiji je glavni produkt etanol. Cilj ovoga rada bio je ispitati mogućnost proizvodnje rafiniranog etilnog alkohola za proizvodnju jakih alkoholnih pića iz melase, modificiranim procesom po Vogelbuschu. U tu svrhu analizirana je kvaliteta melase (udio suhe tvari, kvocijent čistoće i pH), komine (pH vrijednost, vol % alkohola, sadržaj neprevrelih šećera i količina kvasca) i rafiniranog etilnog alkohola (koncentracija alkohola, ukupne kiseline, ukupni esteri, reducirajuće tvari, aldehidi) te je na osnovu analiziranih parametara utvrđeno da rafinirani etilni alkohol odgovara odredbama Pravilnika o jakim alkoholnim pićima za etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla.
etanol ; melasa ; modificirani postupak po Vogelbuschu ; kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Production of refined ethyl alcohol from sugar beet molasses by modified Vogelbusch process
nije evidentirano
ethanol ; molasses ; modified Vogelbusch process ; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
20.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek