Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 874798

Optimizacija međukompanijskih sporazuma u zračnom prijevozu


Malović, Ivana
Optimizacija međukompanijskih sporazuma u zračnom prijevozu 2012., magistarski rad, Fakultet prometnih znanosti, Zagreb


Naslov
Optimizacija međukompanijskih sporazuma u zračnom prijevozu
(Optimization of Commercial Agreements in Air Transport)

Autori
Malović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Fakultet prometnih znanosti

Mjesto
Zagreb

Datum
14.11

Godina
2012

Stranica
168

Mentor
Tatalović Mirko

Ključne riječi
Zračni promet, međukompanijski sporazumi, interline, specijalni proratni sporazum, code-share, joint venture, globalne alijanse, Croatia Airlines
(Air traffic, airline commercial agreements, interline, special prorate agreement, code-share, joint venture, global alliances, Croatia Airlines)

Sažetak
Međukompanijski sporazumi jedna su od temeljnih značajki tradicionalnog poslovnog modela zrakoplovnih kompanija. U okviru komercijalnog zračnog prijevoza razvijeni su različiti pojavni oblici međukompanijskog partnerstva koji zahtijevaju kvalitetan angažman i involviranost širokog spektra funkcionalnih područja kompanija partnera. Brojnost međukompanijskih sporazuma u uskoj je korelativnoj vezi sa stupnjem i složenosti suradnje pa je tako broj međukompanijskih partnera s kojima se ostvaruju temeljni i relativno jednostavni oblici poslovne suradnje u pravilu znatno veći u odnosu na selektirana partnerstva višeg stupnja kada se radi o harmonizaciji zajedničkog proizvoda u cjelini. Jednostavniji pojavni oblici međukompanijskih sporazuma kao što su Sporazumi o međusobnom priznavanju prometnih dokumenata (ITA) i Specijalni proratni sporazumi (SPA), također se mogu svrstati u kategoriju „nevidljivih“ modela partnerstva budući da nisu posebno marketinški eksponirani što nikako ne umanjuje njihovu važnost u poslovanju zrakoplovnih kompanija općenito. Navedeni sporazumi u funkciji su temeljnih oblika međukompanijske suradnje i preduvjet proširenja suradnje na više razine. Nasuprot tomu, kompleksniji modeli višeg stupnja partnerstva zrakoplovnih kompanija, gdje svakako pripadaju code-share, joint venture te globalne alijanse, temelje se na višeslojnoj čvršćoj suradnji, a zbog jake marketinške eksponiranosti kategoriziraju se u „vidljive“ oblike partnerstva. Visoka razina standardizacije i specifičnosti zrakoplovne industrije u cjelini podrazumijevaju izrazito slojevite odnose između relevantnih poslovnih subjekata, poslovnih procesa i funkcionalnosti nužnih za uspješnu implementaciju i optimalno upravljanje međukompanijskim sporazumima. Politički, zakonodavni, tehničko-tehnološki, ekološki, tržišni i ostali uvjeti globalnog i lokalnog okruženja kontinuirano utječu na razvoj, modifikacije, ali i inovacije međukompanijskih suradnji. Poznavanje i razumijevanje industrijske prakse na makro i mikro razini, kao i operativnih detalja, nužan su preduvjet optimalnog upravljanja i eksploatacije ukupnih potencijala koje partnerstvo u osnovi omogućava. Učinci udruživanja zrakoplovnih kompanija u kompleksnije oblike međukompanijskog partnerstva više razine kao što je code-share, joint venture ili velike svjetske alijanse, višeslojni su i ne postoji jedinstvena integralna formula kvantifikacije polučenih rezultata kojom bi se pored izravnih prometno- ekonomskih pokazatelja obuhvatilo i niz neizravnih učinaka komercijalne suradnje u cijelosti. Neovisno o kojem se pojavnom obliku međukompanijske suradnje radi, uvažavanje i uključivanje učinaka partnerstva sa stajališta korisnika usluge zračnog prijevoza u analize i evaluacije od ključnog je značaja za definiranje strateških smjernica svake zrakoplovne kompanije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Tehnologija prometa i transportPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet prometnih znanosti, Zagreb