Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 874691

Položaj multinacionalnih korporacija u međunarodnom kretanju kapitala: analiza i perspektiva


Jakovac, Pavle; Buterin, Vesna; Živolić, Joelle
Položaj multinacionalnih korporacija u međunarodnom kretanju kapitala: analiza i perspektiva // Zbornik radova 5. međunarodnog simpozija "Reformski procesi u BiH - poslovni ambijent i porezno okruženje - stanje i perspektive" / Kalić, Ismet (ur.).
Tuzla: Edukativno-konsultantska kuća Finconsult d.o.o., Tuzla, 2017. str. 726-745 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Položaj multinacionalnih korporacija u međunarodnom kretanju kapitala: analiza i perspektiva
(Position of multinational corporations in the international movement of capital: analysis and perspective)

Autori
Jakovac, Pavle ; Buterin, Vesna ; Živolić, Joelle

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 5. međunarodnog simpozija "Reformski procesi u BiH - poslovni ambijent i porezno okruženje - stanje i perspektive" / Kalić, Ismet - Tuzla : Edukativno-konsultantska kuća Finconsult d.o.o., Tuzla, 2017, 726-745

Skup
5. međunarodni simpozij "Reformski procesi u BiH - poslovni ambijent i porezno okruženje - stanje i perspektive"

Mjesto i datum
Fojnica, BiH, 20-21.04.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Globalizacija, kapital, FDI, multinacionalne korporacije
(Globalization, capital, FDI, multinational corporations)

Sažetak
Globalizacija je nametnula liberalizaciju tržišta i globalno djelovanje poduzeća. Jedan od najpoznatijih oblika globalnog djelovanja poduzeća jesu multinacionalne korporacije (MNK) koje se smatraju produktima ali i (su)nositeljima globalizacije. Njihov razvoj i širenje poslovanja počiva na direktnim stranim ulaganjima (FDI), koja se mogu javiti u obliku vlasničkih ulaganja u nove kapacitete ili vlasničkih ulaganja u postojeće kapacitete. Investicijska aktivnost MNK-a intenzivirala se posljednjih 30 godina što se manifestira kroz porast udjela stranih podružnica u svim pokazateljima poslovanja kompanija. Ulaganja MNK-a jedan su od najpoželjnijih oblika financiranja odnosno (kretanja) kapitala. Gotovo sve zemlje svijeta teže privući čim više FDI-a stoga olakšavaju i oplemenjuju svoju poslovnu i investicijsku klimu u zemlji. Kroz ulaganja se osim privlačenja kapitala za financiranje pozitivno djeluje na rast i zapošljavanje u zemlji, uslijed čega rastući značaj MNK-a u svijetu može polučiti sa brojnim pozitivnim učincima za zemlje u razvoju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Napomena
Svi radovi sa 5. Međunarodnog Simpozija uvršteni u Zbornik radova biće objavljeni u tri najveće svjetske baze akademskih časopisa i publikacija te naučnih i stručnih radova EBSCO Publishing-a: Business Source Corporate, Business Corporate Plus i Business Source Complete.POVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka