Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj razine sintetičkog lizina u krmnim smjesama na tovnost i mesnatost svinja (CROSBI ID 238957)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Šperanda, Marcela Utjecaj razine sintetičkog lizina u krmnim smjesama na tovnost i mesnatost svinja // Stočarstvo, 57 (2003), 2; 83-89

Podaci o odgovornosti

Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Šperanda, Marcela

hrvatski

Utjecaj razine sintetičkog lizina u krmnim smjesama na tovnost i mesnatost svinja

Istraživanje je provedeno s dvije skupine svinja, križanaca između švedskog landrasa i pietrena. Svaka skupina imala je 16 životinja (8 nazimica i 8 muških kastrata). Tovne svinje hranjene su ad libitum jednom vrstom krmne smjese od početka do kraja tova. Svinje prve skupine jele su krmnu smjesu s 0, 93% lizina, od čega je 0, 10% činio sintetički lizin, dok su svinje druge skupine jele krmnu smjesu s 1, 03% lizina , od čega je 0, 20% činio sintetički lizin. Krmna smjesa prve skupine svinja sadržavala je 15, 99% sirovog proteina i 13 MJ ME/kg, a krmna smjesa druge skupine svinja sadržavala je 15, 98% sirovog proteina i 13, 21 MJ ME/kg.Porast razine sintetičkog lizina od 0, 10% na 0, 20% i ukupnog lizina s 0, 93% na 1, 03% u krmnim smjesama uzrokovao je statistički vrlo značajno (p<0, 01) povećanje dnevnog prirasta svinja u drugom razdoblju tova (0, 630 kg : 0, 760 kg), manji utrošak hrane za kilogram prirasta (3, 63 kg : 2, 86 kg) i statistički vrlo značajno (p<0, 01) veću mesnatost svinjskih polovica (54, 08% : 55, 60%). Nije utvrđen utjecaj razine lizina u obroku na kvalitetu mesa.

svinje ; sintetički lizin ; tovna svojstva ; klaonička svojstva

nije evidentirano

engleski

Influence of syntetic lysine level in feed mixtures on pigs fattening and meatiness

nije evidentirano

pigs ; syntetic lysine ; fattening properties ; slaughter properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57 (2)

2003.

83-89

objavljeno

0351-0832

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)