Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 874415

Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj : od prepoznavanja do primjene


Šimleša, Dražen; Bušljeta Tonković, Anita; Puđak, Jelena
Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj : od prepoznavanja do primjene // Revija za sociologiju, 46 (2016), 3; 271-295 doi:10.5613/rzs.46.3.2 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj : od prepoznavanja do primjene
(Social Entrepreneurship in Croatia : From Recognition to Implementation)

Autori
Šimleša, Dražen ; Bušljeta Tonković, Anita ; Puđak, Jelena

Izvornik
Revija za sociologiju (0350-154X) 46 (2016), 3; 271-295

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Društveno poduzetništvo ; društvena ekonomija ; treći sektor
(Social entrepreneurship ; social economy ; third sector)

Sažetak
Rad donosi sažeti prikaz razvoja i preliminarnu analizu postojećeg stanja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj. Aktualnosti ove teme pridonijela je gospodarska, pa i ekološka, kriza te strategije vladinih tijela usmjerene na društveno poduzetništvo. Prvi je cilj rada prikazati nastanak i razvoj tog oblika poduzetništva u Hrvatskoj, koji se odvijao usporedo s tranzicijskim procesom i pridruživanjem Europskoj uniji. Drugi je cilj preliminarni prikaz baze aktera društvenog poduzetništva i njihova kapaciteta. Istraživanje usmjereno na uspostavu te baze provedeno je krajem 2014. i početkom 2015. O akterima društvenog poduzetništva najprije su prikupljeni podaci iz postojećih baza vladinih tijela i drugih ustanova, nakon čega su provedeni kratki strukturirani intervjui s vodećim ljudima detektiranih aktera usmjereni na teme njihove djelatnosti, prihoda i zaposlenika. Dio prikupljenih podataka potom je provjeren usporedbom s podacima Financijske agencije i Registra neprofitnih organizacija. Uspostavljena baza uključuje 90 subjekata, od kojih većinu čine udruge i zadruge (83%). Više od trećine aktera djeluje u Splitsko- dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji, dok u šest županija nije lociran nijedan. Ukupni su godišnji prihodi više od polovine aktera manji od milijun kuna, ali je i više od polovine prihoda svih aktera ostvareno tržišnim poduzetničkim aktivnostima. Zaključuje se da društveno poduzetništvo u Hrvatskoj, premda se razvijalo bez institucionalne potpore, predstavlja sve važniji čimbenik gospodarskog oporavka. Njegov kapacitet i potencijal orijentiran je prema socijalno osjetljivom poslovnom modelu. Aktualna državna strategija vezana uz društveno poduzetništvo, kao i zakonska regulativa koja je u pripremi, mogu potaknuti novi val razvoja društvenog poduzetništva kakav ranije, zbog izostanka institucionalnih okvira, nije bio moguć.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-5332

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Šimleša, Dražen; Bušljeta Tonković, Anita; Puđak, Jelena
Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj : od prepoznavanja do primjene // Revija za sociologiju, 46 (2016), 3; 271-295 doi:10.5613/rzs.46.3.2 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)
Šimleša, D., Bušljeta Tonković, A. & Puđak, J. (2016) Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj : od prepoznavanja do primjene. Revija za sociologiju, 46 (3), 271-295 doi:10.5613/rzs.46.3.2.
@article{article, year = {2016}, pages = {271-295}, DOI = {10.5613/rzs.46.3.2}, keywords = {social entrepreneurship, social economy, third sector}, journal = {Revija za sociologiju}, doi = {10.5613/rzs.46.3.2}, volume = {46}, number = {3}, issn = {0350-154X}, title = {Social Entrepreneurship in Croatia : From Recognition to Implementation}, keyword = {social entrepreneurship, social economy, third sector} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • IBSS - The International Bibliography of the Social Sciences
  • Sociological Abstracts
  • Worldwide Political Science Abstracts
  • EBSCO
  • CEEOL
  • DOAJ
  • ERIH PLUS
  • ProQuest
  • SocINDEX


Citati