Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 874320

KARTE RANJIVOSTI KRŠKOG VODONOSNOG SUSTAVA – PRIMJER SLIJEVA VRANSKOG JEZERA


Stroj, Andrej
KARTE RANJIVOSTI KRŠKOG VODONOSNOG SUSTAVA – PRIMJER SLIJEVA VRANSKOG JEZERA // ZNANSTVENO STRUČNI SKUP s međunarodnim sudjelovanjem UPRAVLJANJE JEZERIMA I AKUMULACIJAMA U HRVATSKOJ - procesi, zaštita i valorizacija. Zbornik radova / Rubinić, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za zaštitu voda, 2017. str. 265-268 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
KARTE RANJIVOSTI KRŠKOG VODONOSNOG SUSTAVA – PRIMJER SLIJEVA VRANSKOG JEZERA
(VULNERABILITY MAPS OF KARST AQUIFER SYSTEMS – VRANSKO JEZERO CATCHMENT AREA CASE STUDY)

Autori
Stroj, Andrej

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
ZNANSTVENO STRUČNI SKUP s međunarodnim sudjelovanjem UPRAVLJANJE JEZERIMA I AKUMULACIJAMA U HRVATSKOJ - procesi, zaštita i valorizacija. Zbornik radova / Rubinić, Josip - Zagreb : Hrvatsko društvo za zaštitu voda, 2017, 265-268

ISBN
978-953-96071-4-0

Skup
UPRAVLJANJE JEZERIMA I AKUMULACIJAMA U HRVATSKOJ - procesi, zaštita i valorizacija - i OKRUGLI STOL o aktualnoj problematici Vranskog jezera kod Biograda na Moru

Mjesto i datum
Biograd na moru, 4-6. 05. 2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Krški vodonosni sustav. karta ranjivosti, Vransko jezero
(Karst system, vulnerability map, Vrana lake)

Sažetak
Zaštita krških vodonosnih sustava od zagađenja uslijed njihove ekstremne heterogenosti predstavlja vrlo slože problem. Krški sustavi sastoje se od provodnih kanala i korozijski proširenih pukotina smještenih unutar slabo propusne stijenske mase. Tok podzemne vode kroz provodne kanale je koncentriran i brz, a istovremeno difuzan i vrlo spor u okolnoj stijenskoj masi. Tradicionalno se obuhvat zona zaštite izvorišta podzemne vode određuje na temelju osrednjenih brzina toka vode u vodonosniku, te udaljenosti od izvorišta koja se štite. U slučaju krških vodonosnih sustava, unutar kojih razlike u brzini podzemnog tečenja iznose nekoliko redova veličine, udaljenost od izvorišta manje je značajna od mogućnosti brze infiltracije zagađenja u sustave provodnih krških kanala. Jedan od najčešćih pristupa rješavanju ovog problema je izrada „karte ranjivosti“ (Zwahlen, 2004). Pri izradi karte ranjivosti krških vodonosnih sustava uz udaljenost od izvorišta uzima se u obzir i niz drugih faktora kao što su debljina i značajke pokrovnih naslaga, razvijenost krških reljefnih oblika, značajke stijena, udaljenost od ponora i površinskih tokova koji u njima završavaju, dubina vadozne zone i dr. Karta ranjivosti slijeva Vranskog jezera izrađena je u mjerilu 1:100.000, te predstavlja preglednu kartu procijenjene ugroženosti jezera od različitih antropogenih utjecaja unutar njegovog slijeva (Stroj, 2012). Ova karta pruža osnovu za planiranje korištenja prostora, te ocjenu pogodnosti pojedinih područja unutar slijeva za moguće zahvate. Uslijed razmjerno velikog (nepreciznog) mjerila karte, u slučaju potrebe za pouzdanom ocjenom ranjivosti pojedinih užih lokacija, nužno je dodatno provesti njihov stručni obilazak i mikrozoniranje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
181-1811096-3165 - Osnovna hidrogeološka karta Republike Hrvatske (Željka Brkić, )

Ustanove
Hrvatski geološki institut

Autor s matičnim brojem:
Andrej Stroj, (262896)