Klaonička svojstva tovljenika crne slavonske svinje iz ekstenzivnog sustava držanja (CROSBI ID 238883)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Baković, Marinela ; Gvozdanović, Kristina ; Galović, Dalida ; Radišić, Žarko ; Margeta, Vladimir
hrvatski
Klaonička svojstva tovljenika crne slavonske svinje iz ekstenzivnog sustava držanja
Cilj istraživanja bio je ispitati klaonička svojstva crnih slavonskih svinja uzgajanih u ekstenzivnim uvjetima držanja. Istraživanje je provedeno na 30 tovljenika crne slavonske svinje. Dob svinja pri klanju bila je 550 dana dok im je tjelesna težina bila u rasponu od 130 kg do 140 kg. Tijekom tovnog razdoblja svinje su hranjenje zelenom lucernom ili sijenom lucerne, ovisno o vegetacijskom razdoblju, uz dodatak smjese žitarica (50% kukuruz, 30% ječam, 10% zob, 10% soja). Na toplim polovicama, 45 minuta post mortem, određena je masa polovica, dužina polovica, dužina i opseg buta te debljina slanine i mišića. Određivana su sljedeća svojstva kvalitete mesa: ph45 u butu i najdužem leđnom mišiću, ph24 u butu i najdužem leđnom mišiću, boja mesa, sposobnost vezanja vode, EZ drip i tekstura mesa. Svojstva kakvoće mesa izmjerena su na uzorcma najdužeg leđnog mišića uzetima između 13.i 14.rebra te na uzorcima buta. Izmjereni parametri kvalitete mesa bili su sukladni ranije dobivenim rezultatima određivanja klaoničkih svojstava i procjene kvalitete mesa crnih slavonskih svinja. Uzimajući u obzir utjecaj načina uzgoja te hranidbe na svojstva kvalitete mesa ispitali smo utjecaj ekstenzivnog načina držanja na crnu slavnsku svinju. Može se zaključiti da je meso crnih slavonskih svinja s obzirom na kvalitetu odlična sirovina za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda (kulen, kobasica, slanina).
crna slavonska svinja ; klaonička svojstva ; ekstenzivni sustav držanja
nije evidentirano
engleski
Slaughter traits of Black Slavonian fattening pigs from extensive keeping conditions
nije evidentirano
Black Slavonian pig ; carcass traits ; extensive keeping conditions
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58 (1)
2016.
3-8
objavljeno
0023-4850