Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 87380

Miroslav Radman, istraživač evolucije koja teče


Zgaga, Zoran
Miroslav Radman, istraživač evolucije koja teče // Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu Distinguished croatian scientists in the world / Herak, Janko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko-američko društvo, Zagreb, 2002. str. 135-150


Naslov
Miroslav Radman, istraživač evolucije koja teče
(Miroslav Radman, investigator of evolution in progress)

Autori
Zgaga, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu Distinguished croatian scientists in the world

Urednik/ci
Herak, Janko

Izdavač
Hrvatsko-američko društvo, Zagreb

Grad
Zagreb

Godina
2002

Raspon stranica
135-150

ISBN
953-97325-6-5

Ključne riječi
Miroslav Radman, biografija
(Miroslav Radman, biography)

Sažetak
Miroslav Radman (Split, 1944), molekularni genetičar. Diplomirao 1966. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu eksperimentalnu biologiju i fizikalnu kemiju. Kraće vrijeme radi na Institutu Ruđer Bošković nakon čega odlazi na Slobodno sveučilište u Bruxellesu, gdje je doktorirao 1969. Znanstveno usavršavanje nastavlja u Francuskoj (Gif-sur-Yvette) i na Sveučilištu Harvard kod profesora M. Meselsona, a 1973. vraća se u Belgiju kao profesor i voditelj Laboratorija za enzimologiju DNA. Od 1983. živi u Parizu, najprije kao znanstveni savjetnik i voditelj Laboratorija za eksperimentalnu mutagenezu na insitutu Jaques Monod, a od 1998. kao profesor na medicinskom fakultetu Necker i voditelj Laboratorija za medicinsku i evolucijsku molekularnu genetiku. Od 1988. do 1990. boravio je u National Institutes of Environmental Helth Sciencies u Research Triangle Parku (NC) kao gostujući znanstvenik. Rad Miroslava Radmana posvećen je istraživanju dinamike genetičkog materijala u najširem smislu. Od samog početka znanstvene karijere pa do današnjih dana zaokupljen je procesima koji čuvaju integritet genetičke informacije s jedne strane, a s druge strane omogućavaju nastanak nasljednih promjena koje su oblikovale živi svijet kakav danas poznajemo. Otkriće SOS-odgovora, istraživanje mehanizama spontane i inducirane mutageneze te uloge nesparenih baza u rekombinaciji integrirao je u jedinstveni molekularni model evolucije sa širokim implikacijama u različitim područjima ljudske djelatnosti, uključujući medicinu i biotehnologiju. Izrazito dinamičan i produktivan, svojim znanstvenim doprinosom spada u sam vrh svjetske molekularne genetike. Dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih priznanja i vrši trajan i snažan utjecaj na razvoj tog znanstvenog područja u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
05805

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Zgaga (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Zgaga, Zoran
Miroslav Radman, istraživač evolucije koja teče // Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu Distinguished croatian scientists in the world / Herak, Janko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko-američko društvo, Zagreb, 2002. str. 135-150
Zgaga, Z. (2002) Miroslav Radman, istraživač evolucije koja teče. U: Herak, J. (ur.) Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu Distinguished croatian scientists in the world. Zagreb, Hrvatsko-američko društvo, Zagreb, str. 135-150.
@inbook{inbook, author = {Zgaga, Z.}, editor = {Herak, J.}, year = {2002}, pages = {135-150}, keywords = {Miroslav Radman, biography}, isbn = {953-97325-6-5}, title = {Miroslav Radman, investigator of evolution in progress}, keyword = {Miroslav Radman, biography}, publisher = {Hrvatsko-ameri\v{c}ko dru\v{s}tvo, Zagreb}, publisherplace = {Zagreb} }