Utjecaj nanočestica na barijerna svojstva polimerne ambalaže za pakiranje hrane (CROSBI ID 647310)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Rešček, Ana ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Katančić, Zvonimir ; Hrnjak-Murgić, Zlata ; Ptiček Siročić, Anita
hrvatski
Utjecaj nanočestica na barijerna svojstva polimerne ambalaže za pakiranje hrane
Ambalažni polimerni materijali za pakiranje hrane u prehrambenoj industriji sve se više koriste budući da održavaju svježinu i kvalitetu hrane, povećavaju njezinu sigurnost i sljedivost te osiguravaju mehaničku potporu i zaštitu u tranzitu. Nadalje, promjene u maloprodaji i distribuciji, kao što su centralizacija aktivnosti, novi trendovi (npr. internet- kupovina) i internacionalizacija tržišta zahtijevaju distribuciju na veće udaljenosti što podrazumijeva dulje vrijeme skladištenja. Zbog svega navedenog uvodi se inovativni koncept ambalaže za pakiranje hrane u obliku aktivne ambalaže kao odgovor na stalne promjene u trenutnim zahtjevima potrošača i trendovima na tržištu. Osnovni principi djelovanja aktivne ambalaže homogeno su dispergirane nanočestice u polimernoj matrici (formira se polimerni nanokompozit) gdje nanočestice svojim djelovanjem stvaraju barijeru na permeaciju kisika, etilena, vlage, ugljičnog dioksida, aroma, itd. Nanočestice imaju znatno veću specifičnu površinu od čestica na mikrorazini i stoga značajno doprinose unapređenju barijernih, ali i ostalih svojstava ambalažnih materijala. Tako se za apsorpciju kisika najčešće koriste nanočestice željezovog oksida, metalne soli, montmorilonitna (MMT) glina, zeoliti i drugi dok se za apsorpciju vodene pare koristi aluminijev ili cinkov oksid te silicijev dioksid. U ovom radu dan je pregled mehanizama djelovanja pojedinih vrsta nanočestica na apsorpciju kisika i propusnost vodene pare u različitim aktivnim ambalažnim materijalima za prehrambene proizvode, s ciljem očuvanja hrane tijekom transporta, skladištenja i prodaje.
polimerna ambalaža, aktivna ambalaža, nanočestice, polimerni nanokompozit, funkcionalna barijera, barijerna svojstva
nije evidentirano
engleski
The effect of nanoparticles on the barrier properties of polymer food packaging
nije evidentirano
polymer packaging, active packaging, nanoparticles, polymer nanocomposites, functional barriers, barrier properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
47-49.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ivona Vidić Štrac
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)
978-953-7031-63-3
Podaci o skupu
3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije
pozvano predavanje
25.04.2017-27.04.2017
Tuhelj, Hrvatska