Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj nanočestica na barijerna svojstva polimerne ambalaže za pakiranje hrane (CROSBI ID 647310)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Rešček, Ana ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Katančić, Zvonimir ; Hrnjak-Murgić, Zlata ; Ptiček Siročić, Anita Utjecaj nanočestica na barijerna svojstva polimerne ambalaže za pakiranje hrane // 3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije Zbornik sažetaka / Ivona Vidić Štrac (ur.). Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2017. str. 47-49

Podaci o odgovornosti

Rešček, Ana ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Katančić, Zvonimir ; Hrnjak-Murgić, Zlata ; Ptiček Siročić, Anita

hrvatski

Utjecaj nanočestica na barijerna svojstva polimerne ambalaže za pakiranje hrane

Ambalažni polimerni materijali za pakiranje hrane u prehrambenoj industriji sve se više koriste budući da održavaju svježinu i kvalitetu hrane, povećavaju njezinu sigurnost i sljedivost te osiguravaju mehaničku potporu i zaštitu u tranzitu. Nadalje, promjene u maloprodaji i distribuciji, kao što su centralizacija aktivnosti, novi trendovi (npr. internet- kupovina) i internacionalizacija tržišta zahtijevaju distribuciju na veće udaljenosti što podrazumijeva dulje vrijeme skladištenja. Zbog svega navedenog uvodi se inovativni koncept ambalaže za pakiranje hrane u obliku aktivne ambalaže kao odgovor na stalne promjene u trenutnim zahtjevima potrošača i trendovima na tržištu. Osnovni principi djelovanja aktivne ambalaže homogeno su dispergirane nanočestice u polimernoj matrici (formira se polimerni nanokompozit) gdje nanočestice svojim djelovanjem stvaraju barijeru na permeaciju kisika, etilena, vlage, ugljičnog dioksida, aroma, itd. Nanočestice imaju znatno veću specifičnu površinu od čestica na mikrorazini i stoga značajno doprinose unapređenju barijernih, ali i ostalih svojstava ambalažnih materijala. Tako se za apsorpciju kisika najčešće koriste nanočestice željezovog oksida, metalne soli, montmorilonitna (MMT) glina, zeoliti i drugi dok se za apsorpciju vodene pare koristi aluminijev ili cinkov oksid te silicijev dioksid. U ovom radu dan je pregled mehanizama djelovanja pojedinih vrsta nanočestica na apsorpciju kisika i propusnost vodene pare u različitim aktivnim ambalažnim materijalima za prehrambene proizvode, s ciljem očuvanja hrane tijekom transporta, skladištenja i prodaje.

polimerna ambalaža, aktivna ambalaža, nanočestice, polimerni nanokompozit, funkcionalna barijera, barijerna svojstva

nije evidentirano

engleski

The effect of nanoparticles on the barrier properties of polymer food packaging

nije evidentirano

polymer packaging, active packaging, nanoparticles, polymer nanocomposites, functional barriers, barrier properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

47-49.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ivona Vidić Štrac

Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

978-953-7031-63-3

Podaci o skupu

3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije

pozvano predavanje

25.04.2017-27.04.2017

Tuhelj, Hrvatska

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo