Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 873369

Kuća Grlečić-Jelačić na Trgu sv. Marka 9 u Zagrebu


Puhmajer, Petar; Vujica, Kristina
Kuća Grlečić-Jelačić na Trgu sv. Marka 9 u Zagrebu // Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti, 59 (2016), 57-69 doi:10.17685/Peristil.59.6 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Kuća Grlečić-Jelačić na Trgu sv. Marka 9 u Zagrebu
(Grlečić-Jelačić House on 9 St. Mark’s Square in Zagreb)

Autori
Puhmajer, Petar ; Vujica, Kristina

Izvornik
Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti (0553-6707) 59 (2016); 57-69

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Arhitektura, 17. stoljeće, 18. stoljeće, 19. stoljeće, barok, klasicizam, Zopfstil, Zagreb, Gornji grad, Trg sv. Marka, stambena arhitektura, palače, kuće, obitelj Jelačić, kuća Grlečić-Jelačić
(Architecture, 17th century, 18th century, baroque, neo-classicism, Zopfstil, Zagreb, Upper Town, St. Mark’s Square, residential architecture, palaces, houses, Jelačić family, Grlečić-Jelačić House)

Sažetak
U članku se analizira povijest gradnje i uređenja barokno-klasicističke kuće Grlečić-Jelačić na Trgu sv. Marka 9 u Zagrebu. Utvrđuje se da je kuća formirana na mjestu prijašnjih građevinskih struktura koje nije moguće posve detaljno identificirati, ali kojima pripadaju zazidane arkade na uličnom i dvorišnom pročelju. Arkade na uličnom pročelju činile su kontinuirani niz arkada kuća koji se nastavljao na južnoj strani Kamenite ulice. Današnju prostornu organizaciju kuća je dobila oko 1776. godine kada ju je kupio Nikola Fridrik Grlečić, koji je dao podići reprezentativno stubište sa stupovima u prvom katu i bogato ornamentiranim kamenim rokoko ogradama. Nakon 1784. kuća je došla u vlasništvo obitelji Jelačić koja krajem 18. i početkom 19. stoljeća dala obnoviti pročelje u duhu kasnobaroknog Zopfstila, a unutrašnjost opremiti klasicističkim zidnim slikama s prikazima veduta i naslikane arhitekture. Do nove obnove došlo je u drugoj četvrtini 19. stoljeća kada je pročelje nanovo prežbukano te je izvedena stilizirana rustika na plohama u prizemlju i katu u duhu zrelog klasicizma, odnosno bidermajera. Iako je riječ o građanskoj kući, kuća Grlečić-Jelačić svojim se obilježjima ističe kao reprezentativan primjer stambene arhitekture 18. i prve polovine 19. stoljeća u Zagrebu i Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Petar Puhmajer, (336880)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • ERIH European Reference Index for the Humanities
  • EBSCO Art Source
  • HRČAK Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske


Citati