Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 873299

Plaže - proizvod turističkog odredišta, Stavovi i zadovoljstvo korisnika plaža u Istarskoj županiji


Brščić, Kristina, Dropulić Ružić, Marinela, Poljuha, Danijela, Sladonja, Barbara, Šugar, Tina, Trošt Lesić, Klara
Plaže - proizvod turističkog odredišta, Stavovi i zadovoljstvo korisnika plaža u Istarskoj županiji, Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam i Upravni odjel za turizam, Istarska županija, 2016 (ostalo)


Naslov
Plaže - proizvod turističkog odredišta, Stavovi i zadovoljstvo korisnika plaža u Istarskoj županiji
(Beaches - The product of a tourist destination, Attitude and satisfaction of beach users in Istria County)

Autori
Brščić, Kristina, Dropulić Ružić, Marinela, Poljuha, Danijela, Sladonja, Barbara, Šugar, Tina, Trošt Lesić, Klara

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, ostalo, znanstvena

Izdavač
Institut za poljoprivredu i turizam i Upravni odjel za turizam, Istarska županija

Grad
Poreč

Godina
2016

Stranica
110

ISBN
978-953-7296-14-8

Ključne riječi
plaže, turizam, Istarska županija,
(beaches, tourism, Istria County)

Sažetak
U knjizi su prezentirane relevantne informacije i istraživanja vezana uz problematiku plaža, promatrajući plaže prvenstveno kao turistički proizvod. U izradi knjige korišteno je više sekundarnih izvora informacija, a u radu je sudjelovalo više autorica koje su dale kratki pregled stanja s aspekta područja kojima se bave ili su se do sada bavile u svom istraživačkom radu. U knjizi je nakon uvodnog dijela iznesen pregled dostupnih statističkih podataka koji se odnose na cijelo područje Jadranske regije u Hrvatskoj, odnosno, dan je pregled obalnog područja, koji čini veliki dio Hrvatske. Materijali za ovo poglavlje su preuzeti iz dostupnih materijala koji su bili osnova za izradu strateških dokumenata Republike Hrvatske. U poglavlju pod naslovom Teoretske odrednice plaža pojmovno je određen i definiran predmet istraživanja, odnosno, što podrazumijevamo pod pojmom plaža u ovoj knjizi, koja su istraživanja do sada provedena te zakonski okvir kojim je ovaj turistički proizvod reguliran. Pod naslovom Plaže kao gospodarski resurs analiziraju se aktualni strateški dokumenti kojima se planira način upravljanja ovim turističkim proizvodom na nacionalnoj i regionalnoj razini. U ovom poglavlju moguće je vidjeti koji su ciljevi, vezano uz plaže, postavljeni u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, Strateškom marketinškom planu hrvatskog turizma za razdoblje 2014.-2020. godine te u okviru nacionalnih i regionalnih programa upravljanja i uređenja morskih plaža. Osim toga, u ovom poglavlju analiziraju se ključni dionici javnog, privatnog i civilnog sektora u Istarskoj županiji, obilježja plaža kao turističkog proizvoda i dosadašnja istraživanja vezana uz profil korisnika plažnih resursa u Istri. Stavovi i zadovoljstvo korisnika plaža naslov je poglavlja u kojem se iznose rezultati primarnog istraživanja koje je proveo Institut za poljoprivredu i turizam tijekom 2014. godine na ukupno 120 plaža u Istarskoj županiji i uzorku od 1402 ispitanika, korisnika plaža. Kao osnova za izradu upitnika korišten je upitnik koji su koristili istraživači s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije u sklopu istraživanja provedenog u okviru izrade studije "1000 hrvatskih plaža, Jadranske morske zvijezde Kvarnera", Opatija, 2013. U poglavlju pod naslovom Integrirano upravljanje turizmom u obalnim područjima navode se glavni zaključci doneseni u okviru realizacije europskog projekta „Modeli integriranog upravljanja turizmom na Mediteranu – MITOMED“ u kojem je Institut za poljoprivredu i turizam sudjelovao kao partner tijekom 2014. i 2015. godine. Integrirano upravljanje nameće se kao imperativ za uspješno i održivo upravljanje turizmom, a krajnji rezultat ovog projekta je Akcijski plan za područje Mediterana i prijedlog pokazatelja koje je potrebno pratiti kako bi se održivost i uspješnost mogli mjeriti te temeljem kojih se u budućnosti mogu donositi bolje odluke vezano uz upravljanje odredištima. Predloženi pokazatelji navode se u Prilogu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Citiraj ovu publikaciju

Brščić, Kristina, Dropulić Ružić, Marinela, Poljuha, Danijela, Sladonja, Barbara, Šugar, Tina, Trošt Lesić, Klara
Plaže - proizvod turističkog odredišta, Stavovi i zadovoljstvo korisnika plaža u Istarskoj županiji, Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam i Upravni odjel za turizam, Istarska županija, 2016 (ostalo)
Brščić, Kristina, Dropulić Ružić, Marinela, Poljuha, Danijela, Sladonja, Barbara, Šugar, Tina, Trošt Lesić, Klara (2016) Plaže - proizvod turističkog odredišta, Stavovi i zadovoljstvo korisnika plaža u Istarskoj županiji. Poreč, Institut za poljoprivredu i turizam i Upravni odjel za turizam, Istarska županija.
@book{book, collectioneditor = {Br\v{s}\v{c}i\'{c}, Kristina}, year = {2016}, pages = {110}, keywords = {beaches, tourism, Istria County}, isbn = {978-953-7296-14-8}, title = {Beaches - The product of a tourist destination, Attitude and satisfaction of beach users in Istria County}, keyword = {beaches, tourism, Istria County}, publisher = {Institut za poljoprivredu i turizam i Upravni odjel za turizam, Istarska \v{z}upanija}, publisherplace = {Pore\v{c}} }