Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 873227

Profesionalni stres medicinskih sestara u domovima za starije osobe


Rusac, Silvia; Bošnjak, Matea; Kletečki Radović, Marijana
Profesionalni stres medicinskih sestara u domovima za starije osobe // Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini, 59 (2017), 1; 7-18 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 873227 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Profesionalni stres medicinskih sestara u domovima za starije osobe
(Occupational stress of nurses in homes for eldery persons)

Autori
Rusac, Silvia ; Bošnjak, Matea ; Kletečki Radović, Marijana

Izvornik
Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini (0350-6886) 59 (2017), 1; 7-18

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
rad sa starijim osobama, medicinske sestre, profesionalni stres
(working with the elderly, nurses, occupational stress)

Sažetak
Cilj ovog kvalitativnog istraživanja bio je dobiti uvid u izvore profesionalnog stresa medicinskih sestara u domovima za starije osobe, njegove znakove te činitelje zaštite u suočavanju s istim. U istraživanju je sudjelovalo 11 medicinskih sestara zaposlenih u domovima za starije osobe u Gradu Zagrebu, a koji su u nadležnosti Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Podaci su prikupljeni metodom polustrukturiranog intervjua. Nalazi su pokazali da iz perspektive medicinskih sestara u domovima za starije osobe izvori profesionalnog stresa predstavljaju: organizacijski uvjeti rada (nedostatak stručnog osoblja i rad u smjenama), priroda posla, koja uključuje iskustvo suočavanja sa smrću korisnika te rad s korisnicima s problemima mentalnog zdravlja (korisnika oboljelih od Alzheimerove bolesti) i komunikacije sa članovima obitelji korisnika. Sudionice istraživanja kao tjelesne znakove stresa ističu sljedeće pokazatelje: znojenje, probavne smetnje, gubitak apetita, teškoće sa spavanjem, želučane tegobe, glavobolja, umor i aritmija. Psihološke posljedica stresa se kod sudionica manifestira kroz osjećaj tuge i potištenosti, nervoze i osjećaja napetosti. Neki od činitelja zaštite u suočavanju s navedenim izvorima stresa su aktivno suočavanje sa stresom, radno okruženje, formalni oblici podrške. Budući da je područje stresa u profesionalnih pomagača u radu sa starijim osobama relativno neistraženo područje, dobiveni nalazi mogu poslužiti kao uvid u ključna pitanja i područja unapređenja rada u domovima socijalne skrbi. U tom smislu posebice je važno uvođenje profesionalne podrške djelatnicima u osiguravanju kvalitete rada. Također, dobiveni rezultati mogu se koristiti kao polazna točka i smjernica za daljnja istraživanja u području stresa profesionalnih pomagača koji rade sa starijim osobama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
066-0000000-3617 - SOCIJALNI POLOŽAJ STARIJIH I OSOBA S INVALIDITETOM U HRVATSKOJ I ZEMLJAMA EU (Leutar, Zdravka, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Rusac, Silvia; Bošnjak, Matea; Kletečki Radović, Marijana
Profesionalni stres medicinskih sestara u domovima za starije osobe // Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini, 59 (2017), 1; 7-18 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Rusac, S., Bošnjak, M. & Kletečki Radović, M. (2017) Profesionalni stres medicinskih sestara u domovima za starije osobe. Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini, 59 (1), 7-18.
@article{article, year = {2017}, pages = {7-18}, keywords = {rad sa starijim osobama, medicinske sestre, profesionalni stres}, journal = {Sigurnost : \v{c}asopis za sigurnost u radnoj i \v{z}ivotnoj okolini}, volume = {59}, number = {1}, issn = {0350-6886}, title = {Profesionalni stres medicinskih sestara u domovima za starije osobe}, keyword = {rad sa starijim osobama, medicinske sestre, profesionalni stres} }
@article{article, year = {2017}, pages = {7-18}, keywords = {working with the elderly, nurses, occupational stress}, journal = {Sigurnost : \v{c}asopis za sigurnost u radnoj i \v{z}ivotnoj okolini}, volume = {59}, number = {1}, issn = {0350-6886}, title = {Occupational stress of nurses in homes for eldery persons}, keyword = {working with the elderly, nurses, occupational stress} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Scopus -SJR
  • Academic Search Comlete (EBSCO)
  • ProQuest Biological & Health Science Professional, ProQuest Environmental Science Professional Civil Engineering Abstracts

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font