Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Investicijski poticaji u Hrvatskoj i odabranim novim članicama EU-a (CROSBI ID 780317)

Druge vrste radova | ostalo

Basarac Sertić, Martina Investicijski poticaji u Hrvatskoj i odabranim novim članicama EU-a // Rad je objavljen u sklopu trogodišnjeg Jean Monnet projekta za potporu institucijama „POLO-Cro28 – Opservatorij politika u Hrvatskoj“, a koji se financira sredstvima Erasmus + programa Europske komisije.. 2017.

Podaci o odgovornosti

Basarac Sertić, Martina

hrvatski

Investicijski poticaji u Hrvatskoj i odabranim novim članicama EU-a

Stimuliranje investicija radi kreiranja novih radnih mjesta jedan je od deset prioriteta djelovanja Europske komisije, a usvajanje Plana ulaganja za Europu u 2014. godini prva velika inicijativa u mandatu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera. Osim Plana, Europska komisija posljednjih je godina usvojila brojne dokumente kojima se reguliraju investicijski poticaji. U radu se analizira njihov sadržaj u okviru koncepta državnih potpora i njihove kompatibilnosti s unutarnjim tržištem (poput Smjernica za regionalne potpore, Karata regionalnih potpora te Uredbe o općem skupnom izuzeću). Osim toga, prikazani su podaci Europske komisije iz posljednje godišnje bodovne liste državnih potpora za Hrvatsku i odabrane nove članice Europske unije (Bugarsku, Češku i Slovačku) te analizirani investicijski poticaji navedenih zemalja. Može se zaključiti da je svaka zemlja članica utvrdila podržana područja ovisno o komparativnim prednostima, potencijalima i konkurentnosti svojeg gospodarstva, te postavila minimalne zahtjeve prema područjima u kojima očekuje znatna ulaganja. Općenito, minimalni iznosi ulaganja i udio novih tehnologija ovise o vrsti ulaganja, stopi nezaposlenosti u određenom području/regiji te veličini poduzeća podnositelja zahtjeva. Također, kada je riječ o oblicima izravnih i neizravnih poticajnih mjera, postoje velike varijacije među promatranim zemljama u administrativnim, poreznim, financijskim i sličnim potporama, olakšicama i izuzećima.

Investicijski poticaji, regionalne potpore, karte regionalnih potpora, Hrvatska, Europska unija

nije evidentirano

engleski

Investment incentives in Croatia and selected New members of the EU

nije evidentirano

Investment incentives, regional aid, regional aid maps, Croatia, European Union

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Rad je objavljen u sklopu trogodišnjeg Jean Monnet projekta za potporu institucijama „POLO-Cro28 – Opservatorij politika u Hrvatskoj“, a koji se financira sredstvima Erasmus + programa Europske komisije.

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija