Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

70 godina Zavoda za fiziku Medicinskog fakulteta u Zagrebu (CROSBI ID 780312)

Druge vrste radova | ostalo

Dolanski Babić, Sanja 70 godina Zavoda za fiziku Medicinskog fakulteta u Zagrebu // 15. Festival znanosti s temom Vrijeme. 2017.

Podaci o odgovornosti

Dolanski Babić, Sanja

hrvatski

70 godina Zavoda za fiziku Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Ponuđena tema Vrijeme je dala savršen okvir slici 70 godina Zavoda za fiziku i biofiziku. Naime, slijedeće akademske godine Medicinski fakultet u Zagrebu će proslaviti stotu obljetnicu postojanja. Isprepletenost medicine i fizike kao fundamentalne prirodoslovne discipline bila je poznata i utemeljiteljima Medicinskog fakulteta pa je od početka rada planirano i osnivanje Zavoda za fiziku. Kako je poznato, razumijevanje prirodnih procesa se najčešće temelji na razumijevanju osnovnih fizičkih principa. Želimo li razumjeti fiziološke procese u ljudskom organizmu moramo naučiti osnove biofizike. S druge strane, želimo li razumjeti kako rade uređaji koji se upotrebljavaju u medicinskoj dijagnostici i terapiji te kakav je njihov utjecaj na ljudski organizam pomoći će nam poznavanje medicinske fizike. Prvi predavač bio je dr. Stanko Hondl, redoviti profesor fizike Mudroslovnog fakulteta (danas Filozofski fakultet) u Zagrebu. Iako su fiziku predavali renomirani nastavnici, sve do 1948. godine nije postojao Zavod za fiziku. Kao prvi pročelnik, doc.dr. Božo Metzger, je svojim zalaganjem i uz znatnu materijalnu pomoć tadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta Andrije Štampara, uspio oformiti zajednički praktikum za studente Veterinarskog, Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta u akademskoj godini 1953/54. U kratkom izlaganju predstaviti ću sve predavače fizike za studente medicine od kojih su neki imali vrlo zanimljive karijere. Danas je Zavod za fiziku i biofiziku posebna organizacijska jedinica u kojoj se ostvaruju znanstveni, nastavni i stručni programi iz područja fizike, biofizike, medicinske fizike i biomaterijala i kao takav se nalazi na mjestima dodira fizike i medicine i u okviru svojih nastavnih i znanstvenih aktivnosti.

studij medicine, nastava iz fizike

nije evidentirano

engleski

70 years of Department of Physics of School of Medicine in Zagreb

nije evidentirano

medical study, physics class

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15. Festival znanosti s temom Vrijeme

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Fizika