Određivanje sposobnosti vezanja vode u mesu turopoljskih svinja EZ metodom (CROSBI ID 238551)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Žilić, Jelena ; Kaić, Ana ; Luković, Zoran ; Karolyi, Danijel
hrvatski
Određivanje sposobnosti vezanja vode u mesu turopoljskih svinja EZ metodom
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sposobnost vezanja vode u mesu turopoljskih svinja EZ metodom čija je primjena kod nas relativno slabo istražena. Istraživanje je provedeno na uzorku od 20 svinja turopoljske pasmine, žive mase prije klanja 94, 8 ± 11, 55 kg. Nakon klaoničke obrade i 24-satnog hlađenja polovica, sukladno propisanoj metodologiji prikupljeni uzorci dugog leđnog mišića (m.longissimus dorsi) pohranjeni su u posebne kontejnere na temperaturi od +4 °C, te izvagani nakon 24 i 48 sati. Gubitak mesnog soka (%) izračunat je pomoću EZ formule, a dobiveni rezultati obrađeni su primjenom statističkog paketa SAS v 9.2. Istraživanjem je utvrđen značajan utjecaj vremena vaganja (p<0, 001) na sposobnost vezanja vode u mesu. Usporedno s publiciranim rezultatima EZ metode kod drugih pasmina svinja utvrđeno je da meso turopoljske pasmine ima znatno manji gubitak mesnog soka. Zaključeno je da uz preduvjet standardizacije postupka uzorkovanja EZ metoda predstavlja efikasnu i lako primjenljivu metodu procjene sposobnosti vezanja vode u mesu.
sposobnost vezanja vode, meso, EZ metoda, turopoljska pasmina svinja
nije evidentirano
engleski
Water holding capacity in meat of Turopolje pig breed by using the EZ drip method
nije evidentirano
water holding capacity, meat, EZ drip loss method, Turopolje pig breed
nije evidentirano