Utjecaj vrste i oblika hrane na proizvodne rezultate svinja u tovu (CROSBI ID 238527)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Jurčević, Jakov ; Sili, Velimir ; Vargović, Laura ; Rimac, Damir, Galić, Mislav
hrvatski
Utjecaj vrste i oblika hrane na proizvodne rezultate svinja u tovu
Istraživanje je provedeno na farmi Kozarac na 120 PIC tovljenika, genotipa ženske linije C-23 i muške linije P-337, podijeljenih u 4 skupine te ujednačenih po spolu i dobi. Cilj istraživanja bio je ispitivanje utjecaja vrste i oblika hrane na proizvodne rezultate tovljenika. Skupina 1 tijekom pokusa dobivala je brašnasti oblik krmne smjese ST-1 i ST-2, skupina 2 peletirani oblik krmne smjese ST-1, skupina 3 brašnasti oblik krmne smjese ST-1 i ST-2, dok je skupina 4 dobivala peletirani oblik krmne smjese ST-1 i ST-2. Kontrolna vaganja rađena su svakih 21 dan, a nakon 84 dana tova i pri tjelesnoj masi od 105 kg, tovljenici su poslani na klanje nakon čega su izmjerene klaoničke vrijednosti toplih polovica. Između promatranih skupina nije postojala statistički značajna razlika u pogledu prosječnog dnevnog prirasta, dok su analizom prosječne potrošnje krmne smjese i prosječne dnevne konzumacije utvrđene statistički značajne razlike između skupine 1 i skupine 2 (p<0, 05), te skupine 3 i skupine 4 (p<0, 05). Između promatranih skupina nisu postojale značajne razlike na liniji klanja u debljini slanine (mm), debljini mišišća (mm) i postotku mesnatosti.
brašnasta i peletirana krmna smjesa ST-1 i ST-2 ; proizvodni rezultati
nije evidentirano
engleski
Influence of types and forms of food on production performances of fattetning pigs
nije evidentirano
meal and pellet feed ST-1 and ST-2 ; fattening period ; production performance
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55 (1)
2013.
3-9
objavljeno
0023-4850
1848-901X