Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 872268

Utjecaj vrste i oblika hrane na proizvodne rezultate svinja u tovu


Jurčević, Jakov; Sili, Velimir; Vargović, Laura; Rimac, Damir, Galić, Mislav
Utjecaj vrste i oblika hrane na proizvodne rezultate svinja u tovu // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 55 (2013), 1; 3-9 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj vrste i oblika hrane na proizvodne rezultate svinja u tovu
(Influence of types and forms of food on production performances of fattetning pigs)

Autori
Jurčević, Jakov ; Sili, Velimir ; Vargović, Laura ; Rimac, Damir, Galić, Mislav

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (1848-901X) 55 (2013), 1; 3-9

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Brašnasta i peletirana krmna smjesa ST-1 i ST-2, proizvodni rezultati
(Meal and pellet feed ST-1 and ST-2, fattening period, production performance)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na farmi Kozarac na 120 PIC tovljenika, genotipa ženske linije C-23 i muške linije P-337, podijeljenih u 4 skupine te ujednačenih po spolu i dobi. Cilj istraživanja bio je ispitivanje utjecaja vrste i oblika hrane na proizvodne rezultate tovljenika. Skupina 1 tijekom pokusa dobivala je brašnasti oblik krmne smjese ST-1 i ST-2, skupina 2 peletirani oblik krmne smjese ST-1, skupina 3 brašnasti oblik krmne smjese ST-1 i ST-2, dok je skupina 4 dobivala peletirani oblik krmne smjese ST-1 i ST-2. Kontrolna vaganja rađena su svakih 21 dan, a nakon 84 dana tova i pri tjelesnoj masi od 105 kg, tovljenici su poslani na klanje nakon čega su izmjerene klaoničke vrijednosti toplih polovica. Između promatranih skupina nije postojala statistički značajna razlika u pogledu prosječnog dnevnog prirasta, dok su analizom prosječne potrošnje krmne smjese i prosječne dnevne konzumacije utvrđene statistički značajne razlike između skupine 1 i skupine 2 (p<0, 05), te skupine 3 i skupine 4 (p<0, 05). Između promatranih skupina nisu postojale značajne razlike na liniji klanja u debljini slanine (mm), debljini mišišća (mm) i postotku mesnatosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Damir Rimac, (217602)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts