Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 872023

Geometrijsko programiranje u oblikovanju mentalnih modela na primjeru gravitacijskog modela sinergije konkurencije i suradnje


Vukmirovic, Slavomir; Capko, Zvonko; Babic, Ana
Geometrijsko programiranje u oblikovanju mentalnih modela na primjeru gravitacijskog modela sinergije konkurencije i suradnje // 38 th International Convention of Information and Comunication Technology, Electronics and Microelectronics (MIPRO) (2015) (znanstveni, prihvaćen)


Naslov
Geometrijsko programiranje u oblikovanju mentalnih modela na primjeru gravitacijskog modela sinergije konkurencije i suradnje
(Geometric programming in designing of mental models on the example of strategic thinking between synergies competition and cooperation)

Autori
Vukmirovic, Slavomir ; Capko, Zvonko ; Babic, Ana

Vrsta, podvrsta
Radovi u časopisima, znanstveni

Izvornik
38 th International Convention of Information and Comunication Technology, Electronics and Microelectronics (MIPRO) (2015)

Status rada
Prihvaćen

Ključne riječi
Mentalni modeli, geometrijsko programiranje
(Mental Models, Geometric programming)

Sažetak
Mentalni modeli pokušavaju opisati strukturu mentalne reprezentacije koju ljudi koriste prilikom svakodnevnog zaključivanja i rješavanja problema. Uobičajeni mentalni modeli koji se javljaju u svakodnevnim situacijama često se razlikuju od znanstvenih opisa tih istih situacija. Jedan od ciljeva mentalnih modela je poticanje inovativnih i kreativnih pomaka u razmišljanju koji omogućavaju višedimenzionalno (multiperspektivno) sagledavanje problemske situacije i oblikovanje opcija u riješavanju problema. Vizualno oblikovanje mentalnih modela može pokazati kako novi način razmišljanja funkcionira u različitim kontekstima i situacijama. Geometrijsko programiranje se u ovom radu razmatra u funkciji oblikovanja mentalnih modela koji omogućavaju dinamičku vizualizaciju složenih problema i procesa na primjeru upravljanja sinergijom i ravnotežom između konkurentnosti i suradnje u poslovanju. U primjeru je korišten model lemniskate – algebarske krivulje u obliku položene osmice, a koji se može vidjeti na shemi 1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija, Informacijske i komunikacijske znanosti

Časopis indeksira:


  • Scopus