Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 872019

Certificiranje i ICT kao čimbenici razvoja inteligentnih gradova uz pomoć računalstva u oblaku


Čapko, Zvonko; Vukmirović, Slavomir; Babić, Ana
Certificiranje i ICT kao čimbenici razvoja inteligentnih gradova uz pomoć računalstva u oblaku // 3rd International Scientific Symposium Economy Of Eastern Croatia - Vision And Growth = 3. međunarodni znanstveni simpozij “Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj / Tonkovic, AM (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, 2014. str. 235-244 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Certificiranje i ICT kao čimbenici razvoja inteligentnih gradova uz pomoć računalstva u oblaku
(ICT and certification as factors influencing development of intelligent cities on cloud computing strategy)

Autori
Čapko, Zvonko ; Vukmirović, Slavomir ; Babić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
3rd International Scientific Symposium Economy Of Eastern Croatia - Vision And Growth = 3. međunarodni znanstveni simpozij “Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj / Tonkovic, AM - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, 2014, 235-244

Skup
3rd International Scientific Symposium Economy Of Eastern Croatia - Vision And Growth = 3. međunarodni znanstveni simpozij “Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 22-24.05.2014.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Certificiranje, Informacijsko - Komunikacijska Tehnologija, Grad, Računarstvo u oblaku
(Certification, ICT, City, Cloud Computing)

Sažetak
U radu se razmatraju certificiranje i ICT (informacijsko – komunikacijske tehnologije) kao čimbenici razvoja inteligentnih gradova. Međunarodno priznat BFC (Business Friendly Certificate) certifikat označava pozitivnu poduzetničku klimu grada u skladu s međunarodnim standardima, što znači da je u gradu koji je certificiran uspostavljen standardizirani postupak pružanja usluga i informacija potencijalnim investitorima. Program i koncepcija certificiranja omogućava procjenu kvalitete usluga i informacija koje grad pruža gospodarstvenicima i investitorima. Kriteriji za certificiranje predstavljaju neku vrstu podsjetnika o tome što sve jedan grad/općina treba razvijati, kao vlastiti kapacitet, te koji operativni segmenti gradske/općinske organizacije trebaju biti funkcionalni. Ovaj proces trebao bi rezultirati povećanom konkurentnošću u odnosu na gradove/općine u regiji unutar i van granica zemlje i pomoći im u takmičenju sa konkurentima koji su znatno ranije počeli proces tranzicije i reformi. U radu se razmatra koncipiranje informacijskog sustava grada u funkciji upravljanja podatkovnim informacijskim tijekovima koji će omogućiti potporu gospodarstvenicima i investitorima, a koja se očituje u sljedećim performansama: brzina rješavanja zahtjeva i izdavanja dokumentacije potrebne za davanje lokacijskih i građevinskih dozvola, komunalnih zahtjeva i drugih aktivnosti, koje su potrebne gospodarstvenicima i investitorima. Tijekom 2013. godine uvjete za dobivanje certifikata grada s povoljnim poslovnim okruženjem ostvarilo je 8 gradova jugoistoka Europe, među kojima su Bjelovar i Ivanec u RH. Tehnologija računalstva u oblaku uz informacijsko-komunikacijsku tehnologiju zapravo rezultiraju prepoznatljivim načinom rješavanja zadanih kriterija razinama gradske ili općinske vlasti koji mogu poslužiti svim zainteresiranim gradovima. Doprinos razvoju projekta je svakako implementacija predstavljenih rješenja koja se sustavno nadograđuju novim inovativnim rješenjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija, Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka