Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 872016

Razlike u osobinama mliječnosti holštajn protelki


Rimac, Damir; Jovanovac, Sonja; Mijić, Pero; Pranić, Davor, Haluška, Josip
Razlike u osobinama mliječnosti holštajn protelki // Zbornik radova XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado i Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Osijek, 2005. str. 622-623 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Razlike u osobinama mliječnosti holštajn protelki
(Production traits differences in Holstein first calving cows)

Autori
Rimac, Damir ; Jovanovac, Sonja ; Mijić, Pero ; Pranić, Davor, Haluška, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik radova XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado i Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Osijek, 2005, 622-623

ISBN
953-6331-31-4

Skup
XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15. - 18. veljače 2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Proizvodne osobine, holštajn krave, podrijetlo
(Production traits, holstein cows, parentage)

Sažetak
Analizirani su laktacijski zaključci 3.763 prvotelke holštajn pasmine na području RH u razdoblju od sedam godine (1997.-2002.). GLM procedurom po metodi najmanjih kvadrata obavljena je korekcija podataka na fiksne utjecaje. Prvotelke su podjeljene u tri grupe obzirom na podrijetlo. Najviše vrijednosti za sve proizvodne osobine mliječnosti su utvrđene kod grupe C. ANOVA je pokazala da između analiziranih grupa prvotelki po podrijetlu postoje signifikantne razlike (P<0, 001) za sve promatrane osobine mliječnosti osim za trajanje laktacije u danima. Bonferroni testom je utvrđeno da signifikantne razlike nema jedino između grupa A i B u količini mlijeka (kg), količini proteina (kg) i sadržaju proteina (%), dok u svim ostalim slučajevima postoje statističke značajne razlike (P<0, 01).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek