Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 871186

Film u knjižnici: stručne kompetencije knjižničara za rad s filmskim zbirkama


Duić, Mirko; Ivanović Dragija, Martina
Film u knjižnici: stručne kompetencije knjižničara za rad s filmskim zbirkama // Informatica museologica, 47 (2016), 86-91 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Film u knjižnici: stručne kompetencije knjižničara za rad s filmskim zbirkama
(The Film in the Library: the Professional Competencies of Librarians for Work with Film Collections)

Autori
Duić, Mirko ; Ivanović Dragija, Martina

Izvornik
Informatica museologica (0350-2325) 47 (2016); 86-91

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Film, knjižnica, stručne kompetencije, filmske zbirke
(Film, library, professional competencies, film collections)

Sažetak
Sve veći broj narodnih knjižnica u Hrvatskoj ima filmske zbirke. Formiranje filmskih zbirki zahtijeva različita znanja i vještine kako bi se mogle uspješno obaviti aktivnosti poput selekcije filmova, katalogizacije i klasifikacije filmova, otpisa, promidžbe filmova i informiranja korisnika knjižnice, vrednovanja i dugotrajnog očuvanja filmova. Osobito je važno da tzv. filmski knjižničari posjeduju znanja o različitim aspektima filma kao što su povijest filma, suvremena filmska kretanja, poznavanje različitih filmskih žanrova (igrani, dokumentarni, animirani...), filmskih sklonosti sadašnjih i potencijalnih korisnika knjižnica, ponude filmova u drugim ustanovama i medijima te poznavanje tehničkih obilježja medija na kojima su filmovi snimljeni kako bi se mogli primjereno pohraniti, prikazivati i dugo očuvati. U ovom izlaganju predstavit ćemo temeljna i specijalizirana znanja koja se u knjižničnoj literaturi navode kao nužna za knjižničare koji se brinu o zbirkama filmova. Na temelju pregleda domaće i inozemne stručne literature autori će dati uvid u kompetencije koje bi trebalo steći u sklopu formalnoga visokoškolskog obrazovanja ili putem stručnog usavršavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti

Napomena
Ovaj je rad prezentiran na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji "Muzeji filma / Film u muzeju" održanoj u Zagrebu od 5. do 6. studenog 2015. godine, u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra. Radovi s ove konferencije objavljeni su potom u broju 47 časopisa "Informatica Museologica" (2016).POVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru