Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nove spoznaje o zoonozama u šumskim ekosustavima (CROSBI ID 780286)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Margaletić, Josip Nove spoznaje o zoonozama u šumskim ekosustavima // Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije. 2016.

Podaci o odgovornosti

Margaletić, Josip

hrvatski

Nove spoznaje o zoonozama u šumskim ekosustavima

U uvodnom dijelu biti će prikazana raznolikost šumskih ekosustava Hrvatske (s posebnim osvrtom na šumske zajednice hrasta lužnjaka, te obične bukve) kao staništa različitih uzročnika zoonoza potencijalno opasnih za zdravlje ljudi, domaćih životinja i divljači. Prikazati će se podijela analiziranih mikroorganizama u tri kategorije opasnosti kao potencijalnih bioloških uzročnika koji se mogu iskoristiti u bioterorističke svrhe, te opisati uloga Centra za emergentne i re-emergentne bolesti ( Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedan od njegovih osnivača) u spriječavanju pojavnosti epidemija. Pozornost će se usmjeriti na nove znanstvene spoznaje u istraživanju različitosti sekvenci hantavirusa izoliranih na području Gorskoga kotara (Gerovo) i u nizinskim ekosustavima (Novoselec) uz pojašnjenje njihovoga filogenetskoga stabla, te će se prikazati nalaz hantavirusa (2012. i 2013. godina) na području Parka prirode Medvednica i Nacionalnoga parka „Plitvička jezera“ (od 2011. do 2013. godine). U prezentaciji će se iznijeti kartografski prikaz nalaza pojedinih patogena (Leptospira spp., hantavirusi, Babesia, Borrelia, Anaplazma, Francisella, Orthopoxvirus) pronađenih u uzorcima sitnih glodavaca uzorkovanih na području šumarija Vrbovsko, Novoselec, Draganić, Velika, Ivanić-Grad, Stari Mikanovci, Ilok i Cerna, uz pojašnjenje nalaza višestrukih infekcija. Ishodi učenja: Predložena tema trebali bi dati nove spoznaje o ulozi sitnih glodavaca u šumskim ekosustavima i opravdanost redovitoga praćenja njihove brojnosti, te pravovremene primjene mjera zaštite. U predavanju će se opisati mogućnost od zaražavanja uzročnicima zoonoza, te definirati rizični čimbenici, rasprostranjenost pojedinih uzročnika u različitim područjima Hrvatske, te stupanj zaraženosti sitnih glodavaca kao glavnih rezervoara uzročnika istraživanih zoonoza. Očekivanje je da će kontinuirana edukacija djelatnika šumarstva smanjiti rizik od zaražavanja uzročnicima zoonoza, te očuvati i unaprijediti zdravlje i radnu sposobnost istih.

Šumski ekosustavi, Zoonoze, Sitni glodavci

nije evidentirano

engleski

New knowledge about zoonoses in forest ecosystems

nije evidentirano

Forest ecocystems, zoonoses, small rodets

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina