Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 870824

Vršnjačko zlostavljanje u osječkim školama i mjere prevencije


Velki, Tena; Bačmaga, Ines; Juka, Ivana
Vršnjačko zlostavljanje u osječkim školama i mjere prevencije // Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja, 62 (2016), 2; 27-46 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 870824 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vršnjačko zlostavljanje u osječkim školama i mjere prevencije
(Bullying in Osijek Schools and Measures of Prevention)

Autori
Velki, Tena ; Bačmaga, Ines ; Juka, Ivana

Izvornik
Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja (0044-4855) 62 (2016), 2; 27-46

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
elektroničko zlostavljanje ; osječke škole ; prevencija ; tradicionalno zlostavljanje ; vršnjačko zlostavljanje
(electronic bullying ; Osijek schools ; prevention ; traditional bullying ; bullying)

Sažetak
Dosadašnja istraživanja koja su se bavila problematikom vršnjačkog nasilja nisu jasno naglašavala razliku između nasilja i zlostavljanja. U ovom istraživanju mjereno je vršnjačko zlostavljanje, uzimajući u obzir i odnos moći nasilnika i žrtve kao i namjeru počinjenog nasilnog ponašanja. Cilj istraživanja bio je ispitati pojavnost vršnjačkog zlostavljanja i dosadašnje mjere prevencije koje su poduzete u svrhu njegova sprječavanja u osječkim školama. U istraživanju je sudjelovalo 496 učenika od petog do osmog razreda iz četiriju osnovnih škola (40, 3% dječaka). Dobni raspon kretao se od 10 do 15 godina (M=12, 49 ; SD=1, 81). Učenici su popunili Upitnik o vršnjačkom zlostavljanju (UVZ ; Velki, 2015). Rezultati istraživanja pokazali su da je u vršnjačko zlostavljanje bilo uključeno 37, 1% žrtava, 15, 9% nasilnika/žrtva, 3, 2% nasilnika, dok 43, 8% djece nije bilo uključeno u vršnjačko zlostavljanje. Najzastupljenije je verbalno zlostavljanje, dok najmanju razinu zastupljenosti ima seksualno zlostavljanje. 10% učenika izjavilo je da se u njihovim školama i razredima vršnjačko zlostavljanje događa češće nego kod drugih. Dobiveni su rezultati zabrinjavajući jer pokazuju porast nasilja u odnosu na prijašnja istraživanja. Od ispitanih učenika, njih skoro 70% sudjelovalo je u nekom programu prevencije zlostavljanja, a najčešće su to bili UNICEF program te interni školski programi, dok su učenici u programima najčešće sudjelovali kroz radionice i slušanje predavanja. Učenici uglavnom navode da je uvedeni program pomogao smanjenju vršnjačkog zlostavljanja u manjoj mjeri (38, 9%). Iako se škole trude uvesti različite programe prevencije, očito je da je njihova efikasnost još uvijek prilično upitna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek

Profili:

Avatar Url Tena Velki (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Velki, Tena; Bačmaga, Ines; Juka, Ivana
Vršnjačko zlostavljanje u osječkim školama i mjere prevencije // Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja, 62 (2016), 2; 27-46 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Velki, T., Bačmaga, I. & Juka, I. (2016) Vršnjačko zlostavljanje u osječkim školama i mjere prevencije. Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja, 62 (2), 27-46.
@article{article, author = {Velki, Tena and Ba\v{c}maga, Ines and Juka, Ivana}, year = {2016}, pages = {27-46}, keywords = {elektroni\v{c}ko zlostavljanje, osje\v{c}ke \v{s}kole, prevencija, tradicionalno zlostavljanje, vr\v{s}nja\v{c}ko zlostavljanje}, journal = {\v{Z}ivot i \v{s}kola : \v{c}asopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja}, volume = {62}, number = {2}, issn = {0044-4855}, title = {Vr\v{s}nja\v{c}ko zlostavljanje u osje\v{c}kim \v{s}kolama i mjere prevencije}, keyword = {elektroni\v{c}ko zlostavljanje, osje\v{c}ke \v{s}kole, prevencija, tradicionalno zlostavljanje, vr\v{s}nja\v{c}ko zlostavljanje} }
@article{article, author = {Velki, Tena and Ba\v{c}maga, Ines and Juka, Ivana}, year = {2016}, pages = {27-46}, keywords = {electronic bullying, Osijek schools, prevention, traditional bullying, bullying}, journal = {\v{Z}ivot i \v{s}kola : \v{c}asopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja}, volume = {62}, number = {2}, issn = {0044-4855}, title = {Bullying in Osijek Schools and Measures of Prevention}, keyword = {electronic bullying, Osijek schools, prevention, traditional bullying, bullying} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • MLA INTERNATIONAL BIBLIOGRAPHY, New York, USA
  • EBSCO Publishing, Editoral Department, Massachusetts, USA
  • Emerald Management Reviews database, United Kingdom
  • Ulrich Serials Analysis System, USA

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font