Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Doprinos mladih kućanica smanjenju bacanja hrane (CROSBI ID 410133)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kovač, Silvija Doprinos mladih kućanica smanjenju bacanja hrane / Petljak, Kristina (mentor); Zagreb, Ekonomski fakultet, Zagreb, . 2017

Podaci o odgovornosti

Kovač, Silvija

Petljak, Kristina

hrvatski

Doprinos mladih kućanica smanjenju bacanja hrane

Predmet ovog diplomskog rada je doprinos mladih žena smanjenju bacanja hrane u kućanstvima. Bacanje hrane odvija se svakodnevno, diljem svijeta, u svim procesima opskrbnog lanca hrane, te time čini rastući problem na globalnoj razini. Nastali otpad od hrane može se definirati kao ukupna količina hrane koja je još primjerena za konzumaciju, ali je potraćena ljudskim djelovanjem. Kako je navedeno pri definiranju pojma, ljudsko djelovanje je ključan element nastanka, a time i sprječavanja otpada od hrane. U teorijskom dijelu rada analiziran je otpad hrane duž opskrbnog lanca, s fokusom na kućanstva. Cilj rada je prepoznati stavove i navike ispitanika vezane uz njihov odnos prema hrani u fazama kupovine i konzumacije, te razloge bacanja hrane u kućanstvima, kako bi se utvrdila razina svijesti uključenih osoba o problemu bacanje hrane i samim time pronašla moguća rješenja problema. Sukladno cilju rada, provedeno je empirijsko istraživanje putem online anketnog upitnika, koji je objavljen na društvenoj mreži Facebook, te dostavljen pojedincima na njihove e- mail adrese. U istraživanju je sudjelovalo 110 osoba, starijih od 18 godina, koje su zadužene za kupovinu hrane i pripremu obroka u kućanstvu. Istraživanje je pokazalo kako se u kućanstvima u Hrvatskoj poprilične količine hrane bacaju zbog neorganiziranosti prilikom kupovine prehrambenih proizvoda, manjka znanja ili nemara članova kućanstva. Ipak, podaci istraživanja ukazuju i na to kako je više od polovine sudionika svjesno negativnih posljedica bacanja hrane, te vode računa o odnosu prema hrani tijekom spravljanja obroka i konzumacije. Preostali sudionici istraživanja izrazili su kako su motivirani i voljni poraditi na svojim dosadašnjim navikama kako bi doprinijeli smanjenju bacanja hrane u kućanstvima.

opskrbni lanac, bacanje hrane, otpad od hrane, mlade kućanice, smanjenje bacanja hrane, kućanstva

Diplomski rad, Sveučilišni diplomski studij Poslovne ekonomije, smjer Trgovina

engleski

Young housewives' contribution to food waste reduction

nije evidentirano

supply chain, food throwing, food waste, young housewives, reducing food waste, household

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

11.04.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Ekonomski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Ekonomija