Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 870604

Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe


Bošnir, Jasna; Bevardi, Martina; Lasić, Dario; Kosić-Vukšić, Josipa; Barušić Lidija
Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe // Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse / Dr.sc. Damir Lučanin, prof.v.š. ; Dr.sc. Jadranka Pavić (ur.).
Zagreb: ZDRAVSTVENO VELEUČILIŠTE Mlinarska cesta 38, 10000 Zagreb, 2017. str. 100-100 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe
(Discovering of adulterated ingredients in food and general use products)

Autori
Bošnir, Jasna ; Bevardi, Martina ; Lasić, Dario ; Kosić-Vukšić, Josipa ; Barušić Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse / Dr.sc. Damir Lučanin, prof.v.š. ; Dr.sc. Jadranka Pavić - Zagreb : ZDRAVSTVENO VELEUČILIŠTE Mlinarska cesta 38, 10000 Zagreb, 2017, 100-100

ISBN
978-953-6239-55-9

Skup
16. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 2. konferencija zdravstvenih profesija

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 20-21.03.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hrana, kozmetički proizvodi, patvorenje
(food, cosmetic products, adulteration)

Sažetak
Uvod: Namjerno dodavanje hrani i predmetima opće uporabe tvari koje nisu sastojak navedenih proizvoda ili zamjena pojedinih sastojaka nekim drugim manje kvalitetnim sastojkom, a često i sastojcima opasnim po zdravlje ljudi, naziva se patvorenje. Sve većim razvojem prehrambene, kozmetičke, farmaceutske i kemijske industrije razvijaju se razni spojevi koji se namjerno dodaju u hranu ili kozmetičke proizvode kako bi prikrili prava svojstva proizvoda i/ili im dali svojstva koja ne bi trebali niti smjeli imati. U posljednjih nekoliko godina u zemljama Europske unije, ali i šire stvorene su baze podataka koje nam govore da su mlijeko, maslinovo ulje, med i voćni sokovi namirnice koje se najčešće patvore. Kontrola hrane i kozmetičkih proizvoda vrlo je ograničena i obuhvaća minimalan broj parametara, kao što je provjera na teške metale, pesticide i druge kontaminante te mikrobiološke analize. Broj parametara ovisi o količini izdvojenih financijskih sredstava za kontrolu navedenih skupina proizvoda, ali i o trenutačnim analitičkim mogućnostima laboratorija zaduženih za službene kontrole. Iz navedenih razloga potrošači su u vrlo nepovoljnom položaju kada je riječ o sastojcima hrane i predmeta opće uporabe, osobito krema. Cilj rada: Kao doprinos u otkrivanju patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe, ovom je radu cilj bio razviti analitičke metode radi otkrivanja patvorenosti voćnih sokova te prisutnosti kortikosteroida u kremama. Materijal i metode: Kao materijal upotrijebljeni su 100 % čisti sok od jabuke i kruške, voćni sokovi od jabuke i kruške odabrani metodom slučajnog uzorka iz prometa te kreme namijenjene za njegu kože s naznakom da djeluju umirujuće na crvenilo kože i/ili slične promjene na koži.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Bošnir (autor)

Avatar Url Dario Lasić (autor)

Avatar Url Martina Bevardi (autor)

Avatar Url Lidija Barušić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Bošnir, Jasna; Bevardi, Martina; Lasić, Dario; Kosić-Vukšić, Josipa; Barušić Lidija
Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe // Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse / Dr.sc. Damir Lučanin, prof.v.š. ; Dr.sc. Jadranka Pavić (ur.).
Zagreb: ZDRAVSTVENO VELEUČILIŠTE Mlinarska cesta 38, 10000 Zagreb, 2017. str. 100-100 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Bošnir, J., Bevardi, M., Lasić, D., Kosić-Vukšić, J. & Barušić Lidija (2017) Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe. U: Dr.sc. Damir Lučanin, p. & Dr.sc. Jadranka Pavić (ur.)Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse.
@article{article, editor = {Dr.sc. Damir Lu\v{c}anin, p. and Dr.sc. Jadranka Pavi\'{c}}, year = {2017}, pages = {100-100}, keywords = {food, cosmetic products, adulteration}, isbn = {978-953-6239-55-9}, title = {Discovering of adulterated ingredients in food and general use products}, keyword = {food, cosmetic products, adulteration}, publisher = {ZDRAVSTVENO VELEU\v{C}ILI\v{S}TE Mlinarska cesta 38, 10000 Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }