Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe (CROSBI ID 646732)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Bošnir, Jasna ; Bevardi, Martina ; Lasić, Dario ; Kosić-Vukšić, Josipa ; Barušić, Lidija Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe // Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse / Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka (ur.). Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2017. str. 100-100

Podaci o odgovornosti

Bošnir, Jasna ; Bevardi, Martina ; Lasić, Dario ; Kosić-Vukšić, Josipa ; Barušić, Lidija

hrvatski

Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe

Uvod: Namjerno dodavanje hrani i predmetima opće uporabe tvari koje nisu sastojak navedenih proizvoda ili zamjena pojedinih sastojaka nekim drugim manje kvalitetnim sastojkom, a često i sastojcima opasnim po zdravlje ljudi, naziva se patvorenje. Sve većim razvojem prehrambene, kozmetičke, farmaceutske i kemijske industrije razvijaju se razni spojevi koji se namjerno dodaju u hranu ili kozmetičke proizvode kako bi prikrili prava svojstva proizvoda i/ili im dali svojstva koja ne bi trebali niti smjeli imati. U posljednjih nekoliko godina u zemljama Europske unije, ali i šire stvorene su baze podataka koje nam govore da su mlijeko, maslinovo ulje, med i voćni sokovi namirnice koje se najčešće patvore. Kontrola hrane i kozmetičkih proizvoda vrlo je ograničena i obuhvaća minimalan broj parametara, kao što je provjera na teške metale, pesticide i druge kontaminante te mikrobiološke analize. Broj parametara ovisi o količini izdvojenih financijskih sredstava za kontrolu navedenih skupina proizvoda, ali i o trenutačnim analitičkim mogućnostima laboratorija zaduženih za službene kontrole. Iz navedenih razloga potrošači su u vrlo nepovoljnom položaju kada je riječ o sastojcima hrane i predmeta opće uporabe, osobito krema. Cilj rada: Kao doprinos u otkrivanju patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe, ovom je radu cilj bio razviti analitičke metode radi otkrivanja patvorenosti voćnih sokova te prisutnosti kortikosteroida u kremama. Materijal i metode: Kao materijal upotrijebljeni su 100 % čisti sok od jabuke i kruške, voćni sokovi od jabuke i kruške odabrani metodom slučajnog uzorka iz prometa te kreme namijenjene za njegu kože s naznakom da djeluju umirujuće na crvenilo kože i/ili slične promjene na koži.

hrana ; kozmetički proizvodi ; patvorenje

nije evidentirano

engleski

Discovering of adulterated ingredients in food and general use products

nije evidentirano

food ; cosmetic products ; adulteration

nije evidentirano

Podaci o prilogu

100-100.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse

Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka

Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb

978-953-6239-55-9

Podaci o skupu

16. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 2. konferencija zdravstvenih profesija

predavanje

20.03.2017-21.03.2017

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita