Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe (CROSBI ID 646732)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Bošnir, Jasna ; Bevardi, Martina ; Lasić, Dario ; Kosić-Vukšić, Josipa ; Barušić, Lidija
hrvatski
Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe
Uvod: Namjerno dodavanje hrani i predmetima opće uporabe tvari koje nisu sastojak navedenih proizvoda ili zamjena pojedinih sastojaka nekim drugim manje kvalitetnim sastojkom, a često i sastojcima opasnim po zdravlje ljudi, naziva se patvorenje. Sve većim razvojem prehrambene, kozmetičke, farmaceutske i kemijske industrije razvijaju se razni spojevi koji se namjerno dodaju u hranu ili kozmetičke proizvode kako bi prikrili prava svojstva proizvoda i/ili im dali svojstva koja ne bi trebali niti smjeli imati. U posljednjih nekoliko godina u zemljama Europske unije, ali i šire stvorene su baze podataka koje nam govore da su mlijeko, maslinovo ulje, med i voćni sokovi namirnice koje se najčešće patvore. Kontrola hrane i kozmetičkih proizvoda vrlo je ograničena i obuhvaća minimalan broj parametara, kao što je provjera na teške metale, pesticide i druge kontaminante te mikrobiološke analize. Broj parametara ovisi o količini izdvojenih financijskih sredstava za kontrolu navedenih skupina proizvoda, ali i o trenutačnim analitičkim mogućnostima laboratorija zaduženih za službene kontrole. Iz navedenih razloga potrošači su u vrlo nepovoljnom položaju kada je riječ o sastojcima hrane i predmeta opće uporabe, osobito krema. Cilj rada: Kao doprinos u otkrivanju patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe, ovom je radu cilj bio razviti analitičke metode radi otkrivanja patvorenosti voćnih sokova te prisutnosti kortikosteroida u kremama. Materijal i metode: Kao materijal upotrijebljeni su 100 % čisti sok od jabuke i kruške, voćni sokovi od jabuke i kruške odabrani metodom slučajnog uzorka iz prometa te kreme namijenjene za njegu kože s naznakom da djeluju umirujuće na crvenilo kože i/ili slične promjene na koži.
hrana ; kozmetički proizvodi ; patvorenje
nije evidentirano
engleski
Discovering of adulterated ingredients in food and general use products
nije evidentirano
food ; cosmetic products ; adulteration
nije evidentirano
Podaci o prilogu
100-100.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse
Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb
978-953-6239-55-9
Podaci o skupu
16. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 2. konferencija zdravstvenih profesija
predavanje
20.03.2017-21.03.2017
Opatija, Hrvatska