Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 870566

Zašto se vjenčati u Crkvi? Smisao i značaj kršćanske ženidbe


Mateljan, Ante
Zašto se vjenčati u Crkvi? Smisao i značaj kršćanske ženidbe // Sakramenti i pastoral obitelji - Sakramente und Familienpastoral / Polegubić, Adolf (ur.).
Frankfurt am Main: Hrvatski dušobrižnički ured - Kroatenseelsorge in deutschland, 2017. str. 157-194


Naslov
Zašto se vjenčati u Crkvi? Smisao i značaj kršćanske ženidbe
(Why celebrating Marriage in the Church?)

Autori
Mateljan, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Sakramenti i pastoral obitelji - Sakramente und Familienpastoral

Urednik/ci
Polegubić, Adolf

Izdavač
Hrvatski dušobrižnički ured - Kroatenseelsorge in deutschland

Grad
Frankfurt am Main

Godina
2017

Raspon stranica
157-194

ISBN
978-3-9815964-7-2

Ključne riječi
Kršćanska ženidba ; Sakrament ; Crkva ; Svojstva i zahtjevi ženidbe ; Kristološko utemeljenje sakramenta ženidbe
(Christian Marriage ; sacrament of Marriage ; cristological foundaments od sacramental marriage)

Sažetak
Izlaganje o smislu i značaju kršćanske ženidbe podijeljeno je, osim uvoda i zaključka, na četiri dijela. U uvodu se upućuje na suvremenu situaciju sa slavljenjem sakramenta ženidbe, a u prvom dijelu na ključne elemente kršćanske antropologije, koja ljudsku osobu promatra pod vidom stvorenosti, grešnosti i pozvanosti na ostvarenje u ljubavi. U drugom dijelu govori se o otajstvu Crkve kao ljudskog zajedništva s Bogom, koje se ostvaruje na sakramentalan način. U središnjem, trećem dijelu upućuje se na vlastitosti kršćanske, sakramentalne ženidbe, koje ona poprima od povezanosti s Kristom, iz čega proistječu učinci sakramenta. Na temelju odnosa s Bogom u vjeri, koji nadograđuje naravnu ženidbu, u četvrtom su dijelu protumačena dobra i zahtjevi sakramenta ženidbe (dobro supružnika, dobro djece i dobro vjere te otvorenost potomstvu). Na kraju, u zaključku poanta je na tome da je slavljenje sakramenta ženidbe zapravo početna točka supružničkog života: s Bogom u kršćanski život. Radu je kao Dodatak priložen prijevod »Šesnaest kristoloških teza« G. Marteleta o sakramentu ženidbe, u kojima se posebno ističe odnos vjere i sakramenta

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ante Mateljan (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Mateljan, Ante
Zašto se vjenčati u Crkvi? Smisao i značaj kršćanske ženidbe // Sakramenti i pastoral obitelji - Sakramente und Familienpastoral / Polegubić, Adolf (ur.).
Frankfurt am Main: Hrvatski dušobrižnički ured - Kroatenseelsorge in deutschland, 2017. str. 157-194
Mateljan, A. (2017) Zašto se vjenčati u Crkvi? Smisao i značaj kršćanske ženidbe. U: Polegubić, A. (ur.) Sakramenti i pastoral obitelji - Sakramente und Familienpastoral. Frankfurt am Main, Hrvatski dušobrižnički ured - Kroatenseelsorge in deutschland, str. 157-194.
@inbook{inbook, author = {Mateljan, A.}, editor = {Polegubi\'{c}, A.}, year = {2017}, pages = {157-194}, keywords = {Christian Marriage, sacrament of Marriage, cristological foundaments od sacramental marriage}, isbn = {978-3-9815964-7-2}, title = {Why celebrating Marriage in the Church?}, keyword = {Christian Marriage, sacrament of Marriage, cristological foundaments od sacramental marriage}, publisher = {Hrvatski du\v{s}obri\v{z}ni\v{c}ki ured - Kroatenseelsorge in deutschland}, publisherplace = {Frankfurt am Main} }