Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Probiotički koncept: in vitro istraživanja s odabranim bakterijama mliječne kiseline (CROSBI ID 335103)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Kos, Blaženka Probiotički koncept: in vitro istraživanja s odabranim bakterijama mliječne kiseline / Šušković, Jagoda (mentor); Šušković, Jagoda (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2001

Podaci o odgovornosti

Kos, Blaženka

Šušković, Jagoda

Šušković, Jagoda

hrvatski

Probiotički koncept: in vitro istraživanja s odabranim bakterijama mliječne kiseline

Pod pojmom probiotik podrazumijeva se kultura mikroorganizama koja primijenjena u ljudi ili životinja, djeluje korisno na domaćina poboljšavajući svojstva autohtone mikroflore probavnog trakta domaćina. Bitan kriterij pri odabiru bakterija mliječne kiseline za probiotičku uporabu je preživljavanje nepovoljnih uvjeta u gastrointestinalnom traktu. Potencijalni probiotički sojevi Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 pokazuju dobru podnošljivost prema visokoj koncentraciji vodikovih iona, te djelovanju probavnih enzima i žučnih soli. Preživljavanje ispitivanih sojeva u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta je bilo bolje u prisutnosti koncentriranih proteina sirutke pa ih je stoga poželjno dodati u pripravi L. acidophilus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3 za probiotičku primjenu. Budući da je otpornost prema žučnim solima esencijalni kriterij pri odabiru bakterijskih sojeva za probiotičku uporabu, istražen je utjecaj goveđe žuci i pojedinacnih žučnih soli (taurokolata, kolata, glikodeoksikolata i deoksikolata) na preživljavanje i morfologiju ispitivanih bakterijskih sojeva. Ustanovljena je hidrolazna aktivnost svih triju ispitivanih sojeva prema konjugiranim žučnim solima, što bi mogao biti važan detoksifikacijski mehanizam. Tijekom 24 sata uzgoja bakterija L. acidophilus M92 hidrolizira 20 %, E. faecium L3 35 %, a L. plantarum L4 čak 80 % natrijeva taurokolata dodanog u MRS-podlogu. Morfologija kolonija i stanica se također pokazala kao vrijedan parametar pri odabiru sojeva otpornih na djelovanje žučnih soli. Nadalje, svi ispitivani sojevi, tijekom rasta u prisutnosti žučnih soli, smanjuju koncentraciju kolesterola u hranjivoj podlozi uslijed asimilacije i koprecipitacije kolesterola s dekonjugiranim žučnim solima. Najveći je postotak asimilacije kolesterola postignut pri uzgoju L. acidophilus M92 i L. plantarum L4 u prisutnosti 2 mg/mL natrijeva taurokolata, a pri uzgoju E. faecium L3 u prisutnosti 3 mg/mL goveđe žuči. In vitro adhezijski testovi su pokazali da L. acidophilus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3 prijanjaju na površinu epitelnih stanica ileuma i želuca svinje, što zajedno sa svim provedenim istraživanjima potvrđuje njihova probiotička svojstva.

adhezija; asimilacija kolesterola; Enterococcus faecium; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus plantarum; otpornost na žučne soli; probiotička svojstva; simulirani gastrointestinalni uvjeti

nije evidentirano

engleski

Probiotic concept: in vitro investigations with chosen lactic acid bacteria

nije evidentirano

adhesion; bile tolerance; cholesterol assimilation; Enterococcus faecium; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus plantarum; probiotic properties; simulated gastrointestinal conditions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

144

14.12.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija