Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 870433

Utvrđivanje potrebe u kalcizaciji na površinama tvrtke Osilovac d.o.o.


Karalić, Krunoslav; Lončarić, Zdenko; Popović, Brigita; Ivezić, Vladimir; Engler, Meri
Utvrđivanje potrebe u kalcizaciji na površinama tvrtke Osilovac d.o.o. // Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2016. str. 18-19 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utvrđivanje potrebe u kalcizaciji na površinama tvrtke Osilovac d.o.o.
(Determining the liming requirement on the production area of the Osilovac Ltd. Company)

Autori
Karalić, Krunoslav ; Lončarić, Zdenko ; Popović, Brigita ; Ivezić, Vladimir ; Engler, Meri

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2016, 18-19

ISBN
978-953-7878-52-8

Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.-18.02.2016.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kiselost tla ; kalcizacija ; saturacijski mulj ; alternativni materijali za kalcizaciju
(Soil acidity ; liming ; sugar factory lime ; alternative liming materials)

Sažetak
Općina Feričanci se prostire na površini od 46 km2 i smještena je na krajnjem zapadnom dijelu Osječko-baranjske županije. Kisela tla u Osječko-baranjskoj županiji čine 35, 4% svih poljoprivrednih tala na području županije. Stoga je u sklopu provedbe VIP projekta „Utvrđivanje učinkovitosti novih karbonatnih i silikatnih materijala za kalcizaciju u vegetacijskim pokusima“ provedeno preliminarno istraživanje utvrđivanja potrebe u kalcizaciji na površinama tvrtke Osilovac d.o.o. iz Feričanaca. Za proračun potrebe u kalcizaciji prikupljeno je 84 uzorka tla s dubine 0-30 cm s ukupno 16 parcela. Provedene su osnovne agrokemijske analize tla, te je utvrđen izračun gnojidbe i potrebne kalcizacije. Neophodnost provedbe kalcizacije je utvrđena na svih 16 analiziranih proizvodnih površina. Pri tome, prosječne vrijednosti reakcije tla su se kretale u rasponu od pH(H2O) 5, 08 do pH(H2O) 6, 29 odnosno od pH(KCl) 3, 81 do pH(KCl) 5, 02. Raspon prosječnih vrijednosti hidrolitičke kiselosti tla (Hy) iznosio je od 4, 02 cmol/kg do 9, 81 cmol/kg. Preporučene doze saturacijskog mulja koji se kao materijal za kalcizaciju najviše koristi iznosile su u prosjeku od 9, 19 t/ha do 27, 33 t/ha. Učinkovitost saturacijskog mulja će u sklopu provedbe VIP projekta biti uspoređena s tri nova i alternativna materijala za kalcizaciju: filterska prašina sa oko 75% CaCO3, bazična troska sa do 50% kalcijevog silikata i drveni pepeo sa do 40% CaO.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA