Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 870427

Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka


Rebekić, Andrijana; Ivezić, Vladimir; Engler, Meri; Kerovec, Darko; Lončarić, Zdenko
Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka // Book of Abstracts "9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, Tuzla: Josip Juraj Strossmayer University of Osijek Faculty of Food Technology Osijek ; Faculty of Pharmacy University of Tuzla, 2016. str. 70-70 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka
(Effect of biofortification on in vitro bioavailability of iron and zinc)

Autori
Rebekić, Andrijana ; Ivezić, Vladimir ; Engler, Meri ; Kerovec, Darko ; Lončarić, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts "9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek, Tuzla : Josip Juraj Strossmayer University of Osijek Faculty of Food Technology Osijek ; Faculty of Pharmacy University of Tuzla, 2016, 70-70

ISBN
978-953-7005-41-2

Skup
9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Pšenica ; biofortifikacija ; probavljivost
(Wheat ; biofortification ; digestibility)

Sažetak
Kako bi se zadovoljile potrebe za željezom i cinkom u svakodnevnoj prehrani ljudima kojima su žitarice osnovna namirnica, potrebno je povećati koncentraciju tih elemenata u zrnu te njihovu bioraspoloživost. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj biofortifikacije cinkom i prihrane dušikom na bioraspoloživost željeza i cinka iz zrna pšenice sorte Srpanjka. Poljski pokus je proveden u vegetacijskoj sezoni 2013/2014. Primijenjeni su tretmani gnojidbe cinkom (kontrola bez Zn i folijarna aplikacija 1, 5 kg/ha Zn u obliku cink-sulfata) i tretmani gnojidbe dušikom (0, 110, 145 i 180 kg/ha) u četiri ponavljanja. Simulacija probave in vitro provedena je metodom po Kiersu, a koncentracije željeza i cinka u uzorcima nakon in vitro probave te u uzorcima cjelovitog zrna utvrđene su ICP-OES tehnikom. Bifortifikacija cinkom nije značajno utjecala na bioraspoloživost cinka (df =1 ; F=3, 6 ; p<0, 07), ali je imala značajan utjecaj na koncentraciju cinka u cjelovitom zrnu (df =1 ; F=89, 8 ; p< 0, 01) i u uzorcima nakon in vitro probave (df =1 ; F=82, 3 ; p<0, 01). Osim toga utvrđen je značajan utjecaj gnojidbe dušikom na bioraspoloživost željeza (df =3 ; F=4, 17 ; p =0, 018) jer se bioraspoloživost željeza snižavala povećanjem razine gnojidbe dušikom. Konzumacijom zrna biofortificirane pšenice u organizam će biti unesena veća količina cinka u odnosu na konzumaciju nebiofortificiranog zrna pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790462-0450 - Utjecaj kondicioniranja tla na hraniva i teške metale u sustavu tlo-biljka (Zdenko Lončarić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek