Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima. Korisni učinci i rizik konzumacije (CROSBI ID 58441)
Prilog u knjizi | ostalo
Podaci o odgovornosti
Prester, Ljerka
hrvatski
Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima. Korisni učinci i rizik konzumacije
Popularnoznanstveni članak opisuje primjere bioaktivnih tvari (teški metali, postojana organska mikrozagađivala, histamin, alergeni, biotoksini) koje može sadržavati hrana morskog podrijetla i koje mogu biti povezane s negativnim zdravstvenim učincima u ljudi. Posebno su istaknuti antropogeni izvori bioaktivnih tvari u okolišu: dugogodišnja primjena postojanih organoklorovih pesticida u poljoprivredi i javnom zdravstvu, nepravilno zbrinjavanje otpada i štetnih kemikalija i eutrofikacija vodenih staništa tvarima poput fosfata. Opisani su simptomi otrovanja histaminom podrijetlom iz plave ribe i biotoksinima podrijetlom iz fitoplanktonskih alga te su navedene najčešće zablude vezane uz otkrivanje i razaranje bioaktivnih tvari u hrani. Javno predavanje o ovoj temi održano je tijekom manifestacije Dani otvorenih vrata IMI 2015. u Zagrebu, a prezentacija je dostupna na mrežnoj stranici dov.imi.hr u kategoriji Edukacija.
alergeni morskih organizama ; bioakumulacija ; biomagnifikacija ; biotoksini alga ; cvjetanje mora ; ekotoksikologija ; histamin
nije evidentirano
engleski
Bioactive Compounds from Fish and Shellfish. Benefits and Risk of Consumption
nije evidentirano
seafood allergy ; bioaccumulation ; biomagnification ; algal toxins ; algal blooms ; ecotoxicology ; histamine
nije evidentirano
Podaci o prilogu
15-20.
objavljeno
Podaci o knjizi
Znanstvena svakodnevica
Stipičević, Sanja
Zagreb: Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada
2017.
978-953-96817-5-1