Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zapošljavanje društvenih manjina u javnoj upravi (CROSBI ID 410106)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Vukojičić Tomić, Tijana Zapošljavanje društvenih manjina u javnoj upravi / Koprić, Ivan (mentor); Zagreb, Pravni fakultet u Zagrebu, . 2016

Podaci o odgovornosti

Vukojičić Tomić, Tijana

Koprić, Ivan

hrvatski

Zapošljavanje društvenih manjina u javnoj upravi

Zapošljavanje društvenih manjina u javnoj upravi predstavlja poseban pristup odabira i zapošljavanja javnih službenika koji se sve više proučava. Naime, promjene u socio- demografskoj strukturi stanovništva i sve intenzivnije usložnjavanje suvremenih društava dovode do razvoja politika i čitavog niza mjera koje nastoje strukturom ljudskih potencijala u javnoj upravi odraziti složenost društvene okoline. Pored toga, posebni oblici zapošljavanja društvenih manjina razvijaju se u okviru međunarodnog antidiskriminacijskog prava još od sredine 1960-ih. Budući da u dostupnoj literaturi ne postoji ujednačena definicija, klasifikacija i nazivlje kojim bi bili obuhvaćeni svi aspekti takvih oblika zapošljavanja, u disertaciji se razmatra mogućnost integracije praktičnih pristupa. Na temelju postavljene definicije društvenih manjina, njihovo zapošljavanje se definira kao poduzimanje posebnih mjera zapošljavanja s ciljem otklanjanja ili ublažavanja posljedica prošle diskriminacije u području zapošljavanja i integracije društvenih manjina u upravnoj organizaciji. Klasifikacija modela zapošljavanja društvenih manjina, izvedena iz praktičnih pristupa, predstavlja temelj za razvoj teorijskih postavki rada i provedbu empirijskog istraživanja, pri čemu opći teorijski okvir disertacije čini teorija reprezentativne uprave. Na temelju analize dostupnih istraživanja koji se bave pitanjem reprezentativnosti u javnoj upravi, vrši se odabir tri nezavisne varijable i razmatra njihov utjecaj na zapošljavanje društvenih manjina u hrvatskim upravnim organizacijama. Radi provjere teorijskog modela i hipoteza rada, primjenjuju se tri istraživačke metode. Utjecaj složenosti društva i širenje kruga legitimnih interesa na izraženije zapošljavanje društvenih manjina u javnoj upravi, kao i svrha njihova zapošljavanja s aspekta zaštite društveno-simboličkih ciljeva provjeren je pregledom i analizom propisa i policy dokumenata te analizom statističkih podataka. Svrha zapošljavanja društvenih manjina s aspekta djelotvornosti u radu upravnih organizacija provjerena je u okviru višestruke studije slučaja provedene u osnovnim školama u Hrvatskoj. Većina podataka je prikupljena putem statističkih evidencija i registara, a dodatno su radi provjere tih podataka i stjecanja dubljih uvida u problematiku provedeni nestrukturirani i polustrukturirani intervjui sa čelnicima i službenicima u izabranim upravnim organizacijama. U svrhu obrade podataka primijenjene su metode deskriptivne statistike i provedeni hi-kvadrat testovi. Rezultatima istraživanja tri se hipoteze u cijelosti potvrđuju. Jedna se hipoteza ne potvrđuje cijelosti, ali postoje naznake njezina potvrđivanja zbog čega se iznose prijedlozi daljnjih istraživanja u predmetnom području. Rezultati istraživanja omogućuju i formuliranje preporuka za daljnja istraživanja i unaprjeđenje stanja koje se iznose na kraju rada.

društvene manjine, zapošljavanje društvenih manjina, javna uprava, teorija reprezentativne uprave, složenost društva, širenje kruga legitimnih interesa, vrsta upravnog resora i tip upravnog posla, Hrvatska.

nije evidentirano

engleski

The Employment of Minorities in Public Administration

nije evidentirano

social minorities, employment of social minorities, public administration, theory of representative bureaucracy, complexity of the society, widening legitimate interests, types of administrative department and tasks, Croatia.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

379

28.12.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Pravni fakultet u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano