Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 869957

Kliničkobiokemijska dijagnostika bolesti bubrega


Matišić, Danica
Kliničkobiokemijska dijagnostika bolesti bubrega // Klinička kemija i molekularna dijagnostika u kliničkoj praksi / Sertić, Jadranka i suradnici (ur.).
ZAGREB: MEDICINSKA NAKLADA, 2015. str. 247-260


Naslov
Kliničkobiokemijska dijagnostika bolesti bubrega
(Clinical biochemical dijagnosis in kidney disease)

Autori
Matišić, Danica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Klinička kemija i molekularna dijagnostika u kliničkoj praksi

Urednik/ci
Sertić, Jadranka i suradnici

Izdavač
MEDICINSKA NAKLADA

Grad
ZAGREB

Godina
2015

Raspon stranica
247-260

ISBN
978-953-176-655-5

Ključne riječi
Kliničkobiokemijska dijagnostika ; bolesti bubrega
(Clinical biochemical dijagnosis ; kidney disease)

Sažetak
Premda bubreg ima mnogobrojne funkcije, njegova osnovna funkcija u metabolizmu je stvaranje mokraće. Pod tim ne podrazumijevamo samo izlučivanje otpadnih tvari iz krvi, već također očuvanje esencijalnih tvari i regulaciju ravnoteže vodikovih iona i elektrolita.Osim osnovne funkcije stvaranje mokraće, bubrezi imaju i endokrinu funkciju, jer se u njima stvaraju hormoni renin, prostaglandini i eritropoetin koji sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka. U kori bubrega stvara se i kalikrein koji djeluje na kininogenski supstrat pa nastaje kalidin, spoj vazodilatatorskog i natriuretskog djelovanja, a kalikrein je u vezi i s renin-angiotenzin sistemom koji utječe na aldosteron i time na koncentraciju natrija i kalija u plazmi. Prostaglandini se stvaraju u bubrežnoj meduli i djeluju također vazodilatatorski snizujući krvni tlak, a djeluju i na stvaranje renina. Eritropoetin pospješuje proliferaciju i sazrijevanje stanica crvene krvne loze u koštanoj moždini. U bubregu se razgrađuje inzulin, glukagon i aldosteron, ali se također stvara aktivni oblik vitamina D3. Evaluacija bolesnika u kojeg postoji sumnja na bubrežnu bolest usmjerena je na procjenu prirode i aktivnosti bolesti, kao i stanje bubrežne funkcije. U laboratorijskoj dijagnostici prvi korak je pregled mokraće i testovi za procjenu bubrežne funkcije.Tu razlikujemo dva pristupa: prepoznavanje sindroma i rano otkrivanje poremećaja bubrežne funkcije. Prepoznavanje sindroma podrazumijeva laboratorijsku dijagnostiku bolesti bubrega temeljenu na pretragama koje obuhvaćaju: a)kvalitativnu analizu mokraće b)ispitivanje glomerularne filtracije te c)određivanje proteinurije. Rano otkrivanje poremećaja bubrežne funkcije treba omogućiti razlikovanje i kvantifikaciju glomerularne, tubularne i izvanbubrežne proteinurije, te određivanje stupnja oštećenja funkcije bubrega. Hofman i Guder predložili su minimalni program laboratorijske dijagnostike za isključenje, razlikovanje i potvrdu bolesti bubrega i mokraćnog sustava, koji obuhvaća određivanje:albumina(ukazuje na povećanu propusnost bazalne membrane glomerula), alfa-1-mikroglobulina (pokazatelj funkcije proksimalnih tubula), leukocitne esteraze (pokazatelj bakterijske upale) pseudoperoksidaze hemoglobina (pokazatelj krvarenja, mioglobinurije), ukupnih proteina u mokraći (pokazatelj predbubrežne proteinurije ili pogreške u mjerenju pojedinačnih proteina).Ako je nalaz navedenih pretraga unutar graničnih vrijednosti bolest bubrega može se isključiti s velikom vjerojatnošću. Patološki nalaz jedne ili više od navedenih pokazatelja zahtijeva daljnju laboratorijsku obradu u cilju razlikovanja i potvrde bolesti bubrega

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinički bolnički centar Zagreb,
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danica Matišić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Matišić, Danica
Kliničkobiokemijska dijagnostika bolesti bubrega // Klinička kemija i molekularna dijagnostika u kliničkoj praksi / Sertić, Jadranka i suradnici (ur.).
ZAGREB: MEDICINSKA NAKLADA, 2015. str. 247-260
Matišić, D. (2015) Kliničkobiokemijska dijagnostika bolesti bubrega. U: Sertić, J. (ur.) Klinička kemija i molekularna dijagnostika u kliničkoj praksi. ZAGREB, MEDICINSKA NAKLADA, str. 247-260.
@inbook{inbook, author = {Mati\v{s}i\'{c}, D.}, editor = {Serti\'{c}, J.}, year = {2015}, pages = {247-260}, keywords = {Clinical biochemical dijagnosis, kidney disease}, isbn = {978-953-176-655-5}, title = {Clinical biochemical dijagnosis in kidney disease}, keyword = {Clinical biochemical dijagnosis, kidney disease}, publisher = {MEDICINSKA NAKLADA}, publisherplace = {ZAGREB} }