Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Molekularna analiza primki maslina (Olea europaea L.) u Hrvatskoj bazi podataka o biljnim genetskim izvorima (CROSBI ID 780248)

Druge vrste radova | izvještaj

Krapac, Marin ; Poljuha, Danijela ; Kralj, Ines Molekularna analiza primki maslina (Olea europaea L.) u Hrvatskoj bazi podataka o biljnim genetskim izvorima // Molekularna analiza primki maslina (Olea europaea L.) u Hrvatskoj bazi podataka o biljnim genetskim izvorima. 2017.

Podaci o odgovornosti

Krapac, Marin ; Poljuha, Danijela ; Kralj, Ines

hrvatski

Molekularna analiza primki maslina (Olea europaea L.) u Hrvatskoj bazi podataka o biljnim genetskim izvorima

Baza podataka biljnih genetskih izvora Republike Hrvatske (eng. Croatian Plant Genetic Resources Database- CPGRD) sadrži putovničke podatke o primkama uključenim u Nacionalnu banku biljnih gena. U Hrvatskoj bazi podataka o biljnim genetskim izvorima navedeno je 85 primki masline (Olea europaea L.) koje se čuvaju u poljskim kolekcijama u sljedećim institucijama: Sveučilište u Zagrebu - Agronomski fakultet, Institut za poljoprivredu i turizam, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo - Zavod za voćarstvo. Institucija koja je u postupku uključivanja u bazu CPGRD je Sveučilište u Dubrovniku - Zavod za mediteranske kulture, u čijoj se kolekciji nalazi 31 primka. Tijekom listopada i studenog 2016. godine, u svrhu molekularne analize izvršeno je uzorkovanje 163 primke prema planu radne skupine za Voće, podskupine Mediteransko voće. Cilj molekularne analize primki bio je identifikacija sorte i utvrđivanje slučajeva homonimije, sinonimije, pogrešne identifikacije ili označavanja. Dobiveni rezultati mogu poslužiti kao osnova za kreiranje budućih koraka u planu upravljanja ovim dijelom baze u cilju očuvanja biljnih genetskih izvora Republike Hrvatske.

kolekcijski nasadi, maslina, molekularna analiza

nije evidentirano

engleski

Molecular analysis of olive (Olea europaea L.) accessions in Croatian plant genetic resources database

nije evidentirano

colection orchards, olive, molecular analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Molekularna analiza primki maslina (Olea europaea L.) u Hrvatskoj bazi podataka o biljnim genetskim izvorima

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)