Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 869858

Privrženost roditeljima i internalizirani problemi u adolescenciji


Rezo, Ines; Keresteš, Gordana; Ajduković, Marina
Privrženost roditeljima i internalizirani problemi u adolescenciji // 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Knjiga sažetaka / Arambašić, L. ; Erceg, I. ; Kamenov, Ž. (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada d.o.o., 2017. str. 185-185 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Privrženost roditeljima i internalizirani problemi u adolescenciji
(Attachment to parents and internalizing problems in adolescence)

Autori
Rezo, Ines ; Keresteš, Gordana ; Ajduković, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
23. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Knjiga sažetaka / Arambašić, L. ; Erceg, I. ; Kamenov, Ž. - Zagreb : Medicinska naklada d.o.o., 2017, 185-185

Skup
23. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06.-08.04.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Privrženost roditeljima, internalizirani problemi, adolescencija
(Attachment to parents, internalizing problems, adolescence)

Sažetak
Mnoga istraživanja bavila su se povezanošću privrženosti roditeljima s različitim razvojnim ishodima kod djece, ali ih je tek manji broj proučavao tu povezanost u srednjoj adolescenciji. Također, nedovoljno su ispitane moguće razlike u ishodima vezanim za psihološku dobrobit adolescenata s obzirom na kvalitetu privrženosti roditeljima. Cilj ovog rada je provjeriti doprinos privrženosti roditeljima objašnjenju internaliziranih problema u adolescenciji i pritom ispitati je li taj doprinos različit za anksioznost i depresivnost kao različite manifestacije internaliziranih teškoća. Podaci su prikupljeni u sklopu projekta FEHAP – „Ekonomske teškoće obitelji, psihosocijalni problemi i obrazovni ishodi adolescenata u vrijeme ekonomske krize“ (Hrvatska zaklada za znanost) čiji je cilj povećati razumijevanje učinaka ekonomskih teškoća obitelji na odnose u obitelji, roditeljstvo, psihosocijalne i obrazovne probleme adolescenata u vrijeme nacionalne ekonomske krize. Istraživanje je provedeno 2016. godine na dvoetapnom neproporcionalno stratificiranom klaster uzorku učenica i učenika prvih razreda srednjih škola u šest županija središnje Hrvatske. U ovom radu korišteni su podaci dobiveni samoprocjenama 999 sudionika na mjerama sociodemografskih varijabli (spol, obrazovanje i radni status roditelja), Inventaru privrženosti roditeljima i vršnjacima (Armsden i Greenberg, 1987) i Skali depresivnosti, anksioznosti i stresa (Lovibond i Lovibond, 1995). Odabrane sociodemografske varijable i privrženost roditeljima objasnili su 21, 1% varijance depresivnosti te 13, 9% varijance anksioznosti. Sukladno dosadašnjim nalazima, veća kvaliteta privrženosti majci i ocu povezana je s manje internaliziranih problema, s tim da kvaliteta privrženosti u srednjoj adolescenciji više doprinosi objašnjenju depresivnosti, nego anksioznosti.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2014-09-8546 - Ekonomske teškoće obitelji, psihosocijalni problemi i obrazovni ishodi adolescenata u vrijeme ekonomske krize (Marina Ajduković, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb,
Filozofski fakultet, Zagreb