Enzimatsko močenje lana (CROSBI ID 410067)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Neralić, Mirjana
Brunšek, Ružica
hrvatski
Enzimatsko močenje lana
Cilj ovog rada je provesti enzimatsko močenje lana i usporedbom s tradicionalnim močenjem lana u vodi odrediti stupanj učinka enzimatskog močenje lana na svojstva lanenih vlakana: finoća, čvrstoća i prekidno istezanje. Rad je proveden u dva dijela. U prvom dijelu provelo se je enzimatsko močenje lana s enzimom pektinaza Beisol PRO CHT s tri koncentracije 0.1 %, 0.2 % i 0.5 % na masu materijala, pri pH kupelji 5.0, 7.0 i 9.0 proizvođača FLUKA. Nakon provedenih ispitivanja te na temelju dobivenih rezultata provedeno je dodatno enzimatsko močenje lana s tri enzima, Beisol PRO CHT, VISCOZYME(R) L i CELUSOFT, s koncentracijama kupelji 0.2% kao optimalna koncentracija te su odabrane dvije niže koncentracije i to 0.03% i 0.06%. Za definiranje svojstava lanenih vlakana i definiranje kvalitete enzimatskog močenja lana u usporedbi s tradicionalnim močenjem u vodi, močenje je provedene na domaćem uzgojenom lanu. Sortni pokusi predivog lana postavljeni su na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na antropogeniziranon eutričnom tlu u 2012. godini. Kod ispitivanja čvrstoće, finoće i prekidnog istezanja koristili su se Vibroscop i Vibrodyn 400.
Lan, lanena vlakna, enzimatsko močenje
nije evidentirano
engleski
Enzymatic flax retting
nije evidentirano
flax, flax fibers, enzymatic flax retting
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
10.10.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Tekstilno-tehnološki fakultet
Zagreb